Emelkedik a járulékmérték az egyéni vállalkozók számára

Emelkedik a járulékmérték az egyéni vállalkozók számára

Nyitókép: SITA

Ötből négy egyéni vállalkozó magasabb  járulékot fog fizetni jövőre a Szociális Biztosítónak. A vállalkozók minimális havi járulékmértéke az idei 200,72 euróról 2024-ben 216,13 euróra emelkedik.

A januári, immár magasabb biztosítási díjakat először jövő év február 8-ig kell befizetni, tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

Magasabb havi átlagbér

A magasabb járulékmérték annak köszönhető, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az egy évvel korábbihoz képest 7,7 százalékkal, 1304 euróra nőtt a havi átlagbér Szlovákiában. Az egyéni vállalkozók, kisiparosok, „maszekok” járulékfizetésének minimális kivetési alapja a munkavállalók átlagkeresetének alakulásához kötődik. Ez a két évvel ezelőtti szlovákiai bruttó átlebér fele.

Hírdetés

Ezért jövő év elejétől, tehát 2024. januárjától az egyéni vállalkozók járulékának lehető legalacsonyabb kivetési alapja is 7,7%-kal emelkedik. 2024-ben az egyéni vállalkozók legalacsonyabb havi kivetési alapja 652 euró lesz, ami az idei évhez képest 46,50 euróval több.

Jövő év elejétől emelkedik a Szociális Biztosítóba fizetett járulék legmagasabb összege is, mivel emelkedik a maximális kivetési alap összege. Kivéve a balesetbiztosítást, ahol a kivetési alapnak nincs felső határa.

A legmagasabb havi kivetési alap összege 2024-ben a jelenlegi 8477 euróról 9128 euróra emelkedik, azaz a 2021-es átlagbér hétszereséről a 2022-as átlagbér hétszeresére emelkedik. Az egyéni vállalkozó legmagasabb havi járulékösszege jövőre 3025 euró lesz az idei évre meghatározott 2810,11 euróval szemben.

Az érintett személyek az új járulék összegéről jövő év január folyamán kapnak tájékoztatást a Szociális Biztosítótól, mégpedig vagy levélben, vagy – amennyiben aktiválták – elektronikus postafiókjukba.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »