Elutasították a chileiek a progresszív alkotmányt

A chilei szavazók a vártnál is nagyobb többséggel utasították el a vasárnapi népszavazáson az új alkotmány tervezetét. A tervezett új alkotmány szövegén három évig dolgoztak, a tervek szerint a diktatúra korába visszanyúló, még Augusto Pinochet által 41 évvel ezelőtt bevezetett alaptörvény helyébe lépett volna. Bár a felmérések előre jelezték, hogy a választók nem fogják támogatni a dokumentumot, az meglepetést okozott, hogy az elutasító voksok aránya jelentős mértékben, csaknem 24 százalékponttal magasabb volt.

A vasárnapi referendumon részt vevők 61,9 százaléka elutasította, és 38,1 százaléka támogatta az új alkotmány tervezetét. A részvételi arány nagyon magas volt, Chilében kötelező szavazni a népszavazáson. Gabriel Boric chilei elnök teljes erőbedobással kampányolt az új alkotmány tervezete mellett. Az elutasító eredményekre reagálva azt mondta: az alkotmány módosításának kérdése ezzel nem kerül le a napirendről. Úgy vélte, az ország vezetőinek nagyobb elszántsággal, még több párbeszéddel és tisztelettel létre kell hozni egy új szöveget, amely jobban egyesíti az országot. Elemzők szerint a chileiek többsége úgy gondolja, szükség lenne az alkotmány megváltoztatására, de a tervezett dokumentumot nem találták elfogadhatónak. A szöveget − a világon elsőként − olyan testület dolgozta ki, amelynek tagjai felerészben nők voltak.

Hírdetés

Nagy figyelmet fordítottak az alkotók a szociális ügyekre, bevezették az ingyenes oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és nyugdíjhoz való jogot. Bírálói szerint a dokumentum túlságosan hosszú lett, és helyenként nem fogalmazott világosan. Egyes területeken pedig már túl messzire ment: például többnemzetiségű államként határozta meg Chilét, autonóm őslakos területeket hozott létre, és különösen előtérbe helyezte a környezetvédelem és a nemi egyenlőség kérdését. A jelenlegi alkotmány Chilében piacbarát szemléletű, az állammal szemben a magánszektort helyezi előtérbe az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer vonatkozásában, és semmiféle említést nem tesz az ország őslakosairól, akik a népesség majdnem 13 százalékát teszik ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »