Előrehozott választást sürget a Szövetség

Előrehozott választást sürget a Szövetség

A kormánykoalíció képtelen megoldani az oktatásügy és az egészségügy problémáit, miközben az energetikai válságra és az emelkedő inflációra sem tudott hatékony intézkedéseket elfogadni – véli Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, aki az előrehozott választás kiírását sürgeti.

A pártelnök emlékeztetett, az elmúlt 2,5 év során a párt képviselői több megoldási javaslatot dolgoztak ki az embereket sújtó aktuális problémák enyhítésére. Példaként említette a járvány idején nehéz helyzetbe került vendéglátóipart, mely támogatására az áfakulcs csökkentését szorgalmazták. Az energetikai aválság kezdetén ársapkát kezdeményeztek az elszabaduló rezsiárak megfékezésére. „Az elmúlt időszakban az emberek legfontosabb problémáit igyekeztünk tolmácsolni” – hangsúlyozta, majd hozzátette: a Szövetség a régiók pártja. „Ezt mutatja a polgármesterek, illetve a megyei képviselők száma is” – folytatta azzal, hogy a kormánypártokkal ellentétben a magyar gyűjtőpárt nem távolodott el az emberektől. Kritikával illette a kormánykoalíciót, amiért nem tudott élni az alkotmányos többség nyújtotta lehetőséggel. „Történelmi lehetőséget szalasztottak el” – véli a politikus, aki szerint a nagy többséget felhasználva olyan intézkedéseket hozhattak volna, melyek az ország fejlődését segítik elő. „Eljátszották az esélyt, és erről csak saját maguk tehetnek, hiszen a belső konfliktusokkal foglalkoztak” – tette hozzá azzal kiegészítve, hogy a valós megoldások helyett továbbra is csak a kölcsönös támadások jellemzik a koalíció tevékenységét, míg az érdemi munka elmarad.

Hírdetés

Forró azt is kifogásolta, hogy az ország vezető politikusai szakmai szinten sem készültek fel az előttünk álló gazdasági kihívásokra. Figyelmeztetett, emiatt nagyon nehéz tél elébe nézünk, s bár ígéretek voltak, a lakosság számára azonban továbbra sincs garantálva az energiaárak befagyasztása. Úgy véli, az embereket ismételten félrevezette a kormány, hiszen az infláció elleni mentőcsomag intézkedései sem valósultak meg. „Mindezt a felelősségérzet mondatja velem. Az intézkedések hiánya miatt az emberek egyre elégedetlenebbek, és valós veszélyt jelent, hogy az utcára vonulnak” – jegyezte meg, majd komoly társadalmi zavargásokat helyezett kilátásba. Rámutatott, a fokozódó feszültség a „szélsőséges pártok malmára hajtja a vizet”. „Már egy évvel ezelőtt felhívtuk a figyelmet arra, ha a válságkezelés nem javul, a szélsőséges erők fognak erősödni” – mondta. Forró lapunknak kifejtette, az a kérdés, hogy az embereknek adjuk-e a döntés jogát, vagy pedig hagyjuk, hogy tovább fokozódjon a feszültség. „Azt látjuk, hogy az ilyen intézkedések nem a szebb jövő, hanem a káosz és az elégedetlenség irányába vezetnek” – tette hozzá. A pártelnök szerint a kisebbségi kormány a magyar közösséget érintő témák terén sem hoz előrelépést, épp ellenkezőleg – a kormány megalakulása idején tett gesztusok sem hoztak valós eredményt. „Ha a közösségünknek és a régióknak nincs erős érdekképviselete a szlovák parlamentben, akkor a közösségünket érintő kérdések a fiók mélyére kerülnek” – magyarázta.

A Szövetség vezetője felszólította a kormány tagjait és a parlamenti képviselőket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekébe, hogy minél korábban előrehozott választásra kerüljön sor. Elvárja, hogy a döntéshozók felelősségteljesen járnak el, és már a parlament szeptemberi ülésén megszavazzák a választási ciklus lerövidítéséhez szükséges javaslatot.

Forró egyedül, a további két platform képviselője nélkül tartott sajtótájékoztatót, újságírói kérdésre reagálva elmondta, a párt belső ügyeit érintő kérdéseket zárt ajtók mögött vitatják meg. Leszögezte, a tájékoztató témájáról egyeztetett a többi platform vezetőjével.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »