Čaputová és Pellegrini az egyházak szerepét emelte ki a feszültség oldásában

Čaputová és Pellegrini az egyházak szerepét emelte ki a feszültség oldásában

Čaputová és Pellegrini az egyházak szerepét emelte ki a feszültség oldásában Kulcsár Péter2024. 05. 22., sze – 14:11

Az egyházak és vallási felekezetek kulcsszerepet játszanak a társadalmi feszültség csökkentésében – jelentette ki Zuzana Čaputová az elnöki palotában tartott találkozót követően. Peter Pellegrini megválasztott államfő kiemelte, a különféle egyházak vezetői képesek összefogni ilyen helyzetekben.

„Az egyházak és felekezetek kulcsszerepet játszanak az értékrendek alakításában, a közbeszéd meghatározásában, és nem utolsósorban a társadalmi feszültségek enyhítésében” – jelentette ki Čaputová.

Hírdetés

Hozzátette, a kormányfő elleni múlt heti merénylet után mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést, hogyan történhet meg ilyesmi és mi vezetett el idáig. „De nem azért, hogy ezzel újabb spirál induljon, további támadások történjenek. Ellenkezőleg, csakis annak érdekében, hogy mindenki elgondolkozzon a saját szerepén, kijelentésein, cselekedetein, és az együttérzést mélyítse el” – jegyezte meg az államfő.

Pellegrini szerint számos feladatot kell teljesíteni, hogy a társadalom tanuljon a történtekből. „Az elmúlt napok történéseinek rá kell ébreszteniük bennünket arra, hogy vissza kell térnünk az alapvető értékekhez és az alapvető viselkedési szabályokhoz” – hangsúlyozta.

Az egyházak képviselőit arra kérte, tevékenységük során minél többet beszéljenek mindarról, ami történt, az alapvető emberi értékekről, és igyekezzenek megnyugtatni a társadalmat. Bízik benne, hogy a társadalom más területein is megjelenik ez az igyekezet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »