Egyre kevesebb a rendőr, a helyzet kezd kritikussá válni

Egyre kevesebb a rendőr, a helyzet kezd kritikussá válni

Egyre fokozódik a frusztráció, az elégedetlenség a rendőri testületen belül. Ez a kialakult állapot könnyen veszélyeztetheti Szlovákia belbiztonságát. 

Ennek legfőbb okát a fizetésekben kell keresni, egy kezdő rendőr havonta valamivel több mint 1000 eurót tehet zsebre. A rendőrök elégedetlenek a fizetésükkel és a munkakörülményekkel, ezáltal motiválatlanná válnak.

Egyre kevesebben választják ezt a szakmát, és egyre többen adják be a felmondásukat, ezáltal munkaerőhiány alakult ki, amely kezd egyre kritikusabbá válni.

A kormánykabinet ezért úgy döntött, hogy a rendőrök fizetését 400 euróval megemelik, az erről szóló javaslatot véleményeztetési eljárásba helyezték.

A biztonsági erők a lakhatásra, illetve az úgynevezett rizikós pótdíjra havi 200-200 eurós hozzájárulást kapnának. A kormány ezzel azt szeretné elérni, hogy a rendőrök bérezése megközelítse a katonák fizetését. Szükség is van a megemelt fizetésekre, illetve a jobb munkakörülményekre, ugyanis fennáll annak veszélye, hogy még több rendőr hagyja ott a szakmát.

Szinte az összes testületben elégedetlenség és frusztráció uralkodik, ennek eredménye, hogy jelenleg 3000 rendőrből hiányzik”

– ezt már Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter mondta.

Hírdetés

Ennek következményeit már a lakosok is érezhetik, 2019 óta a korábbi 5-6 perc helyett a rendőrök 10-12 perc alatt érnek ki egy-egy helyszínre.

Korábban a katonák is elégedetlenek voltak a bérezésükkel, ezt végül 2020-ban sikerült orvosolni, most a rendőrökön van a sor.

A belügyi tárca jelenleg is aktívan tárgyal a fizetések emeléséről, lépéseket készítünk elő ennek rendezésére, többet erről azonban még nem szeretnék elárulni”

– magyarázta Matej Neumann a belügyi tárca szóvivője.

Jelenleg nem tűnik reálisnak, hogy a kezdő rendőrök fizetése elérje a nemzetgazdasági ágazatokban dolgozók bérét, ugyanis míg az előbbiek havonta bruttó 1022 eurót vihetnek haza, addig az utóbbiaknál ez az összeg elérheti az 1432 eurót is. 

Azonban nem csupán rendőrökből, hanem börtönőrökből is hiány mutatkozik. Aktuálisan 400 börtönőr hiányzik, melyre minél előbb megoldást kellene találni. Az erre irányuló dokumentum szerint minél előbb növelni kellene a számukat, hogy a fogvatartottak érdemi munkát tudjanak végezni. A kiképzett katonák számát is növelni kellene, különös tekintettel az orosz-ukrán háborúra. 

A legnagyobb hiány azonban továbbra is a rendőri testületben van, kérdés, hogy a tervben lévő fizetésemelések megoldást jelentenek-e majd erre a problémára, vagy a fiatalok számára a rendőri szakma továbbra sem lesz vonzó. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »