Elon Musk nem viccelt: történelmet írt és tényleg kilőtt egy Teslát az űrbe

Elon Musk nem viccelt: történelmet írt és tényleg kilőtt egy Teslát az űrbe

Hétfő este óta egy bordó Tesla Roadster rója a kilométereket az űrben, de ami ennél is fontosabb: az Elon Musk által vezetett SpaceX űrtörténelmet írt a három hajtóműből összeállított óriásrakéta kilövésével – és landolásával. 

Elon Musk még hét évvel ezelőtt jelentette be, hogy küldetésük egyik létfontosságú pontja a Falcon Heavy kilövése, így óriási várakozásnak néztek elébe. A SpaceX vezére a kilövés előtt egy sajtótájékoztatón óva intett mindenkit az idő előtti pezsgőbontástól: a kilövés szigorúan kísérleti, mivel előtte még sosem csináltak hasonlót, nagy a kudarc kockázata. Főleg azért is, mert korábban már használt hajtóművekből alkották meg az óriási monstrumot, ezzel pedig elő is állt a világ egyik legnagyobb rakétája, azt viszont semmi sem garantálta, hogy a három egység sikeresen működik-e majd együtt.

Azt azonban Musk előrebocsátotta, hogy siker esetén további plusz két hajtóművel folytatják a tesztelést, ezzel pedig utolérik a valaha épített legerősebb rakétát, a Saturn V-t. Ezzel a gigantikus hajtóerejű rakétatípussal vitték fel a ’60-as évek végén és a ’70-es évek elején a Holdra az Apollo-űrhajókat és a Skylab űrállomást is,

A kilövés eredetileg január végére időzítették, ám végül elhalasztották február 6-ra. Közép-Európai idő szerint 19.30-kor indították volna útjára a Falcon Heavy-t, a légkörben észlelt folyamatos erős szél miatt viszont kétségessé vált a manőver. Végül 21.45-kor mégis megnyomták a régóta tartogatott Start-gombot.

Mivel alapvetően egy olyan rakétáról van szó, amely teherszállítóként funkcionál, imitálni akarták a terhelést, ehhez pedig tökéletesen kapóra jött Elon Musk másik cége, a Tesla. A rakodótérbe egy Tesla Roadstert helyeztek a vezetői ülésen egy bábuval (Starman), amit a SpaceX saját fejlesztésű szkafanderébe öltöztettek.

A kilövés után néhány perccel először két hajtómű vált le, amelyek tökéletes szinkronban hajszálpontosan landoltak is a nekik szánt helyen, a harmadik, később levált hajtómű landolásáról hétfő késő estig egyelőre nem adott hírt a SpaceX.

Hírdetés

Az autóra szerelt három kamerán látszott, hogy a Roadster sértetlenül hagyta el a rakodóteret, Starman válla fölött pedig az is láthatóvá vált, hogy a Don’t Panic!, azaz ne pánikolj feliratot írták fel a műszerfalra – valószínűleg humorosan arra az esetre, is gondoltak, ha a bábu utazása során öntudatra ébredne.

Mindehhez megtalálták a tökéletes háttérzenét is: miközben a közvetítés az űrben vidáman lebegő autót mutatta, David Bowietől a Life on Mars szólt. Az autó ezzel szemben nem a Mars felé megy, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem Nap körüli pályára fog állni. Azt, hogy Starman épp merre jár természetesen élőben lehet követni:

Amellett, hogy Musk ügyesen reklámozta másik cégét, a Teslát, és egyébként is jópofa dolog egy autót kilőni az űrbe, az űrutazás újabb mérföldkövét is letette: a Falcon Heavy több mint 60 tonnányi súlyt tud egyszerre az űrbe juttatni. Ezzel nagy ütemben felgyorsulhat az űrtechnológia fejlődése, sokkal gördülékenyen lehet majd feljuttatni az űrkutatáshoz szükséges eszközöket, ám a nem titkolt cél továbbra is az emberek szállítása: előbb a Holdra, majd a Marsra. Mindezt sokkal olcsóbban, mint ahogy azt a NASA által fejlesztett technológiákkal: a számítások alapján – nagyban az újrahasznosított rakéták miatt 10-szer olcsóbban tudja megvalósítani az űrutazást a SpaceX, mint a NASA.

A kilövést a SpaceX élőben közvetítette, a történelmi pillanatok itt nézhetőek vissza:

Polák Zsóka

Fotó: Youtube/SpaceX


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »