Előkerült az akta: Ján Budaj az ŠtB-s Házmester 

Előkerült az akta: Ján Budaj az ŠtB-s Házmester 

Előkerült az akta: Ján Budaj az ŠtB-s Házmester  Czímer Gábor2023. 02. 01., sze – 17:00 Pozsony |

Előkerült Ján Budaj (OĽaNO) ügyvezető környezetvédelmi miniszter titkosszolgálati aktájának egy része, amely szerint a tárcavezető 1979-ben együttműködést írt alá a pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatával (ŠtB). A barátairól kellett jelentenie. Budaj azt állítja, valójában sosem működött együtt az ŠtB-vel, ehelyett megpróbálta átverni a titkosszolgálatot. Az ellenzék a tárcavezető menesztését követeli. 

A szlovák közmédia által felkért történészek az ŠtB-ről forgatott dokumentumfilm-sorozat előkészítése során egy csehországi levéltárban bukkantak rá Budaj aktájára. „Azon tényeket, amelyeket a kérdéses személyek társadalomellenes tevékenységéről megtudok, írásban vagy szóban jelentem az állambiztonsági szolgálatnak” – olvasható abban a kézzel írt együttműködési nyilatkozatban, amelyet Budaj vetett papírra és írt alá. A nyilatkozat szerint két barátjáról, Tomáš Petřivýről és Gabriel Levickýről kellett jelentenie. Budaj a „Házmester” fedőnevet választotta magának. Ez utóbbi azonban már évek óta ismert dolog volt, ahogy az is, hogy elvben a politikai jobboldalról kellett jelentenie. A közmédia sorozatának az ügyről szóló epizódját szerdán 22 óra 10 perctől sugározzák. 

Maga Budaj is igazolta, valóban ő írta a kérdéses nyilatkozatot, ugyanakkor tagadta, hogy tényleg jelentett volna a két barátjáról. A miniszter már korábban is elismerte, a rendszerváltás előtt az ŠtB, amely folyamatosan zaklatta őt, több papírt is aláíratott vele, de amikor a műsor készítői szembesítették a most előkerült dokumentummal, Budaj meglepődött. A nyilatkozatot azzal magyarázta, megpróbálta átverni a titkosszolgálatot, egyszerűen hazudott nekik. A két barátjáról ugyanis nem tudott jelenteni, hiszen az egyik akkor már az Egyesült Államokban élt, a másik pedig katonai szolgálatát töltötte. Az ügy miatt a Robert Fico, a Smer elnöke arra szólította fel Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy menessze Budajt a környezetvédelmi tárca éléről.

A most előkerült dokumentumok 

A közmédia (RTVS) egyik dokumentumfilm-sorozatának készítése során került elő Budaj állambiztonsági aktájának egy része. Ebben az áll, hogy a jelenlegi tárcavezetőt az állambiztonsági szolgálat először megfigyelt személyként, majd 1979 és 1981 között fedett módon együttműködő ügynökként tartotta számon. A sajtóban megjelent annak a kézzel írt nyilatkozatnak a képe is, amelyben Budaj arra kötelezi magát, hogy barátairól fog jelenteni. 

Az ÚPN szerint 

Hírdetés

A totalitárius rendszerek biztonsági szerveinek levéltári anyagát őrző és feldolgozó Nemzeti Emlékezet Intézete (Ústav pamäti národa, ÚPN) egyrészt megerősítette az RTVS által közölt információkat, mi szerint Budaj 1979 júniusában együttműködést írt alá az ŠtB-vel. Másrészt rámutatnak, nem sokkal később, 1981 januárjában az állambiztonsági szolgálat egy jelentésében azt írja, Budaj nem tájékoztatja megfelelően őket, elhallgat dolgokat, illetve az ŠtB tudomása nélkül szervez illegális kulturális eseményeket. „Az ŠtB tehát már az 1980-as év folyamán megbízhatatlannak ítélte meg őt és a következő évben megszüntették az együttműködést vele” – írja az ügy kapcsán a közösségi oldalán az ÚPN. Az intézet összesen két Budajhoz köthető jelentésről tud. Ezek címe szerint az egyikben a belpolitikai és nemzetközi helyzetről, a másikban az ellenzéki tevékenységről való véleményei szerepelnek. 1982-től, az együttműködés megszűnte után az ŠtB továbbra is megfigyelte Budajt, sőt, 1986-tól ellenséges személyként tartották nyilván. 

Az RTVS által megtalált aktában azonban az áll, a mai miniszter kilenc alkalommal jelentett két barátjáról, Tomáš Petřivýről és Gabriel Levickýről. Az aktában ennek ellenére egyetlen ilyen jelentés sincs. Budaj tagadja, hogy információt adott volna az ŠtB-nek a két hozzá közel álló személyről. Azt állítja, a nyilatkozatot egyszerűen azért írta alá, mert útlevélre volt szüksége, a dokumentum szövegét lényegtelennek tartja. A Denník N-nek az Egyesült Államokban élő Levický viszont úgy nyilatkozott, a puszta aláírás is helytelen dolog. A ÚPN levéltárának alapító igazgatója Bukovszky László, aki jelenleg a kisebbségi kormánybiztos tisztségét tölti be, lapunknak elmondta Budajnak az állambiztonsági dossziéja szerint az volt a feladata, hogy a politikai jobboldalt figyelje meg. 

Politikai reakciók 

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője az ügy kirobbanása után kijelentette, azt várja Budajtól, hogy a nyilvánosság elé áll és részletesen megmagyarázza az ŠtB-vel kapcsolatos múltját. „Ez egy komoly dolog, ezzel szembe kell néznie” – tette hozzá, de nem részletezte, ő mit gondol az esetről. Arról, hogy Budaj maradhat-e a miniszteri posztján, Matovič akkor szeretne nyilatkozni, ha már a tárcavezető lehetőséget kapott az ŠtB-vel kapcsolatos ügyeinek megmagyarázására. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter pedig arról beszélt, Budaj ugyan sokat tett a hazai demokráciáért, de minden bizonnyal ő is belátja, a továbbiakban a politikai életben nem vállalhat szerepet. Budaj egyébként az OĽaNO listáján szerzett parlamenti mandátumot, majd a mozgalom jelölte őt a környezetvédelmi tárca élére. Azonban a közelmúltban eltávolodott Matovičéktól és 10 parlamenti képviselővel „polgári-demokratikus platform” megjelölés alatt léptek fel. 

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke viszont felszólította Zuzana Čaputová államfőt, menessze Budajt a környezetvédelmi minisztérium éléről. Fico szerint „estébés” tagja nem lehet egyetlen kormánynak, az ideiglenesen megbízott kabinetnek sem. „Óriási szégyen” – tette hozzá. Szerinte Budaj a legmocskosabb dolgot követte el, amit az előző rezsimben el lehetett követni, de az iratok felbukkanását nem nevezte meglepőnek. „Aláírta, hogy jelenteni fog az állam úgynevezett ellenségeiről” – mondta, hozzáfűzve, hogy ezzel megkérdőjeleződik Budaj bársonyos forradalom idején betöltött szerepe is. „Az egyik legnagyobb demokrata hordószónokot rajtakapták a legsúlyosabb bűntetten, amit csak elkövethetett” – folytatta Fico. A Smer elnöke hozzátette, az ellenzék jelenleg nem indítványozhatja Budaj menesztését, mivel a parlament decemberben már megvonta a bizalmat az egész kabinettől. Ezért azt várja az államfőtől, hogy találja meg a módját Budaj leváltásának, és tárgyaljon erről Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető kormányfővel és Matovičcsal. 

Már Mečiar is előjött vele 

Budajnak az ŠtB-vel való kapcsolata nem volt ismeretlen. Az 1989-es bársonyos forradalom egyik legismertebb szónoka a demokratikus átalakulás során a VPN jelöltlistáján vágott neki az első demokratikus választásnak. Az 1990-es voksolás előtt azonban Vladimír Mečiar elárulta a VPN vezetésének, hogy Budaj együttműködést írt alá az ŠtB-vel. Mečiar át is adott egy erről szóló dokumentumot magának Budajnak, aki akkor úgy döntött, inkább visszalép a választáson való indulástól. Az is már régóta nyilvánosan hozzáférhető adat volt, hogy Budajt „Házmester” fedőnéven tartotta nyilván az állambiztonság. Jelenleg az együttműködési nyilatkozat és a mostani miniszter aktája egy részének előkerülése miatt került az ügy újra a figyelem középpontjába.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »