Elnökválasztás: Korčok közel félmillió euróból kampányol, de forrásai felét már felélte

Elnökválasztás: Korčok közel félmillió euróból kampányol, de forrásai felét már felélte

Hat hét múlva tartják az elnökválasztások első fordulóját, és a Pravda baloldali lap közzétett egy cikket az egyes jelöltek finanszírozásáról. A listájukon szerepel Ivan Korčok progresszív-atlantista helölt, Peter Pellegrini, a HLAS elnöke és Forró Krisztián a Magyar Szövetsége elnöke és államfőjelöltje is. Ezúttal Ivan Korčok pénzügyeire vetünk egy pillantást.

Az elnökválasztási kampányra a törvény adta keretek szerint legfeljebb félmillió eurót költhetnek a jelöltek. Korčok 460 ezer eurót gyűjtött össze eddig több mint 3000 adományozótól (beleértve magát is). Tekintettel arra, hogy Korčok az egyik lehetséges befutója az első és második fordulónak, az összeg nagysága nem kirívó.

Maga az egykori washingtoni nagykövet és külügyminiszter 20 ezeróval járult hozzá saját kampányához. Tízezer eurót kapott a Nay üzletlánc tulajdonosától, Peter Zálesáktól. Korčok legnagyobb támogatója azonban a fakitermeléssel foglalkozó Filmosa SK nevű vállalat, amely 50 ezer eurót adott Korčok kampányára. A Filmosa SK mögött a hollandiai bejegyzésű ACCOR Holding Group B.V. áll, amelynek többségi tulajdonosa a szlovák Pavo Vňuk, aki résztulajdonos az Ezpada nevű cseh cég csoportban is, amely energiával kereskedi Közép-Kelet-Európában. Vňuk  szerepel a 100 leggazdagabb szlovákok és csehek közös listáján 159 millió eurós vagyonával.

Szembeötlő háttérinformáció az interneten található nyilvános adatokból nem olvasható ki Pavol Vňuk érdekeltségeivel kapcsolatban, hacsak ide nem soroljuk azt, hogy egy hozzá kötődő szlovák vállalat, a Fedrosa SK 108 ezer eurós, illetve 92 ezer eurós támogatásban részesült a 2020-as kormányváltás után (2020 májusában és 2023 szeptemberében). A dolog azért nem kirívó,  mert néhány tízezer eurós kifizetésben a cég 2017-ben és 2014-ben is részesült. Az ACCOR Holdinghoz kapcsolódó Ezpada szlovák leányvállalata pedig a szlovákiai elektromosáram-elosztás technikai részét bonyolító vállalattal, a SEPS-szel áll szerződésben – a szerk.

Korčok folytatja a legaktívabb kampányt. Egyrészt, rengeteget költ, az összegyűjtött kampánypénze felét már elverte: 100 eurót költött óriásplakátokra, 65 ezer eurót fizetett a Komplot Advertising reklámügynökségnek is.

Hírdetés

Korábban ezzel a reklámügynökséggel dolgozott együtt Tomáš Drucker jelenlegi oktatási miniszter, de sokkal többet elárul, hogy a cég ügyfelei között a Szlovák Nemzeti Bank, az elnöki palota is szerepel, de például a 2019-es elnökválasztások független, de Čaputová javára visszalépő Robert Mistrík is ott van. Az ügynökség többször a szivárványos Pride nagy pártolója is egyben – a szerk. 

Szeptembertől Korčok havi szinten 800 euró körüli pénzeket fizet ki a közösségi hálókon közvetített reklámoknak.

Mindez nem tartalmazza az olyan ingyenreklámokat, mint az ellenzék kormányellenes tüntetései vagy a liberális-progresszív sajtó részrehajló tudósításai. A kormányellenes tüntetések kapcsán maga a Progresívne Slovensko második embere, Michal Truben vallotta be vitaműsor során, hogy a kormányellenes tüntetések egyik célja Korčok helyzetbe hozása. Mivel a kormánypártok ezzel támadták később az ellenzéket, az utóbbi hetekben Korčok kevésbé nagy rivaldafényt kapott a tüntetéseken, de a pódiumon beszédet mondók nem mulasztották el keményen bírálni Peter Pellegrinit, aki Korčok legnagyobb versenytársa és egyben az elnökválasztások legesélyesebb jelöltje.

Korčok pénzügyei azonban nem adnak túl sok okot a magabiztosságra. Mindenkinél korábban kezdett kampányba, lényegében még a 2023-as előrehozott választások kampánya idején bejelentette indulását és elkezdte az aláírások gyűjtését. Még hat hét van az első fordulóig, és a pénze fele elfogyott, miközben még csak ezután jön a hajrá.

Főleg, hogy Peter Pellegrini valójában még el sem kezdte a kampányt. Ő 250 ezer euróból gazdálkodik majd, amit teljes egészében a pártjától (HLAS) kapott. Esetében is vannak kérdőjelek. Felmerült ugyanis – és a HLAS nem cáfolta minden kétséget kizáróan -, hogy a párt a választási eredmény után járó állami támogatásból támogatja Pellegrinit, ami törvényellenes – ezt az állami támogatást nem ajándékozhatják tovább a pártok. Akárhogy is, Pellegrini még valójában el sem kezdte a kampányt, bár néhány óriásplakátja már megjelent a régiókban. Valószínűleg az elnökválasztási kampánnyal kivár addig, amíg lecseng a Btk-törvénymódosítással kapcsolatos politikai kötélházás.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »