Elnökválasztás: Forró (egyelőre) a mérhetetlen kategóriában, a Median SK felmérésében Ódor is szerepel

Pár héttel ezelőtti felmérés közölt a Median SK a potenciális és hipotetikus elnökjelöltek esélyeiről. A listát továbbra is Peter Pellegrini (HLAS) házelnök vezeti. Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség elnökét meg sem említi a felmérés. A korábbi, SANEP által közölt adatok Forrót 0,6 százalékra mérték. Felkaphatnánk a fejünket arra is, hogy Ódor Lajos ellenben 5 százalék közelében mozog, ám őt egyelőre potenciális elnökjelöltként nem emlegették a sajtóban, és az, hogy bekerült a felmérésbe, több dologgal is magyarázható.

Forró Krisztián elnökjelöltségét a párt decemberi kongresszusán szavazták meg a küldöttek. Már akkor is sejteni lehetett, hogy Forró nagyon veszélyes és bizonytalan vizekre evezett ezzel a lépéssel. Az egyetlen lefogadható eredmény ugyanis 5,5 százalék felett lenne (a referencia Bárdos Gyula korábbi elnökjelölt eredménye). A Mostani Median SK felmérésben nem is kapott helyet. Ennek három oka lehet: 

Nem Svájcot játszó politikusok számára készült a mezőny

Forró jelöltsége kapcsán joggal merülnek fel kétségek. Igaz, az MSZ mostani pártelnöke szlovák tudása miatt képes szerepelni a tévés vitákon, és ezzel önmagában is lekörözte a néhai MKP egykori elnökének, Menyhárt Józsefnek a teljesítményét. Az elfogadható eredményhez azonban ez szintén kevés lesz. Forró és a párt kommunikációja továbbra sem olvasható a választók számára, Forró ismertsége pedig országos szintén továbbra is gyenge.

Alább a Median SK legutóbb, elnökválasztásról készült felmérésének adatai:

A fenti számok azért is érdekesek, mert a Median SK szerint a választáson részt venni hajlandó emberek 60 százaléka holtbiztos, 30 százaléka pedig csaknem biztos a favoritjában. Mozgástere a jelölteknek tehát nem nagyon van, legalábbis, ha szokványos kampányt feltételezünk. Az adatok azonban arra utalnak, hogy nagy valószínűséggel inkább indulatos és meglepetésekkel teli elnökválasztási kampány előtt állunk – lévén, hogy a jelölteknek sokkal több követ kell megmozgatniuk a győzelem érdekében. 

Forró számára szintén elég súlyos problémát jelez, hogy a Magyar Szövetség választói körében esélyesnek mért jelöltek között sem szerepel. Helyette az első helyen, fej-fej mellett halad Ódor Lajos és Jozef Banáš. Az előbbi Zuzana Čaputoví szakértői kormányának volt a miniszterelnöke hónapokon át a tavalyi előrehozott választásokig, és jelenleg a progresszív erőtér potenciális magyar politikai projektje.

Banáš pedig próza-, és drámairó, egykori politikus és diplomata. Róla érdemes elmondani, hogy gyakran beszél  cseh és szlovák podcast adásokban politikai témákról. Az elnökválasztás legjobb jelöltjének Peter Pellegrinit tartja, miközben saját jelöltségét nem erősíti meg, bár nyíltan nem is cáfolta eddig. Az EU-ról úgy vélekedik, hogy az lényegében már a „mélyszocializmus elvrendszerébe süllyedt”. Elutasítja egy központosított, Brüsszel által irányított EU gondolatát, a V4-et pedig a brüsszeli bürokratikus központosítás ellensúlyának tartja.

Ódor és Banáš is 34-34 százalékkal szerepelt az MSZ választóinak körében a Median SK szerint. Pellegrini csak 3 százalékot kapott, Milan Uhrík 2 százalékot, Boris Kollár 15 százalékot, az „egyéb” kategóriát pedig 12 százalékra mérte a Median SK.

Hírdetés

Manipuláció, de a magyar jelölt gyengeségei ettől még adottak

Tegyük hozzá, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a felméréseknek túl sok hitelt nem lehet adni, különösen a magyar összefüggések esetében. Nyilván már a mintavétel sem megfelelő (a megszólított magyarok száma is kicsi, és összetételben sem reprezentálják a felvidéki magyar közösség szerkezetét). 

Az azonban látható a felmérésből, hogy minimum a liberális, fővárosi magyar választók körében Forró esélyei a mérhetetlen kategóriában vannak.

Érdemes néhány szóban kommentálni a progresszívek által felkarolt volt kormányfő, Ódor Lajos számait is, aki meglepő módon, országos szinten 4,9 százalékos eredménnyel szerepel a felmérésben. El kell mondani, hogy jó eséllyel ez megint a valódi magyar jelölt esélyének csökkentését szolgáló mediális trükk. A parlamenti választások előtt ugyanilyen szándékokkal mérték túl a csúfos véget ért Dzurinda-projektet és a Magyar Fórumot is. 

Ódor Lajos jelölésének esélyeit megnövelve azt a látszatot lehet kelteni, hogy csak a liberális mainstreammal kompatibilis jelölteknek lehetnek esélyei. Egyébiránt, jelenleg annak van nagyobb valószínűsége, hogy Ódor Lajos nem indul az elnökválasztáson. Mikor Hamran István volt országos főkapitány bejelentette, hogy indulna a megmérettetésen, hamar kiderült, hogy a magyar választók mozgósítására (és megosztására) alkalmatlan, ráadásul épp a progresszívok jelöltjétől, Ivan Korčoktól vett volna szavazatokat.

Ódorral hasonló a helyzet. Kormányfőként csak annyit tud felmutatni, hogy magyarként miniszterelnök lehetett, a negatívumok között ott van az, hogy progresszív, és hogy az elmúlt másfél évtized legdurvább (nyugdíjasokat, családokat, önkormányzatokat megsarcoló) megszorítócsomag-javaslattal búcsúzott hivatalától.

Mindezzel együtt meglepő lenne, ha Ódort az elnökválasztáson akarná bevetni a liberális mainstream.

Ódor személye a progresszívok számára értékesebb, ha az elnökválasztásban várhatóan rosszul szereplő Forró Krisztián pozíciójának további gyengítésére használhatják fel a választás után. A céljuk a jelek szerint az, hogy az elnökválasztások után, de még az EP-választások előtt pártszakadást eszközöljenek ki a Magyar Szövetségben, csökkentve a párt esélyeit az EP-beli mandátumszerzésre a magyar szavazatok megosztásával. A Magyar Szövetség EP-választási listáját ugyanis minden jel szerint a konzervatív Berényi József  vezeti majd, miközben a párt egyes politikusai már a PS felé terelgetnék a Magyar Szövetséget.

Persze, semmi sem garantált, és a teljes mezőnyt és a teljes politikai kontextust az elnökválasztások kapcsán csak később ismerjük meg. Az azonban tény, hogy Forró Krisztián eddig ténykedése kevés az minimumelvárás teljesítéséhez, és nagyon sok mindent, elsősorban a kommunikációt kell javítania, ha elfogadható szinten akarja állni a tavaszi kihívás megpróbáltatásait. Egyelőre nincs okunk azt feltételezni, hogy az MSZ elnökjelöltje eléri kitűzött céljait. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »