Elnöki példamutatással tiktokoznak az amerikaiak

Elnöki példamutatással tiktokoznak az amerikaiak

A napokban látott napvilágot a Pew Research egy felmérése az amerikaiak TikTok-felhasználói szokásairól. A kínai platform ellen az Egyesült Államokban (is) egy időben valóságos boszorkányüldözés folyt, több kormányzati intézményben is betiltották a használatát. Vajon változik-e valami azt követően, hogy Joe Biden hivatalban levő amerikai elnök, egyben elnökjelölt is regisztrált a platformra?

Az elsősorban rövid videók nézegetésére létrehozott, kínai tulajdonban levő TikTok világszerte rendkívül népszerű. A platform a konkurenseit, a Metát és a YouTube-ot is vigyázzba állította. Miután a TikTok megszilárdította pozícióit, és kénytelenek voltak komolyan venni, mindketten ráfókuszáltak arra, hogy a rövid videókat tolják a felhasználóik elé. A Meta a Reels-szel, a YouTube a Shorts-szal erősített. Mindez azonban a TikTok pozícióját nem tudta megingatni, sőt. Egyelőre úgy tűnik, a TikTok térhódításának legnagyobb vesztese az Instagram, de hát a közösségi média világában napról napra változ(hat)nak a dolgok.

A Pew Research nemrégiben közzétett felmérése az Egyesült Államokban élő felhasználók TiktTok-használati szokásairól tett közzé felmérést. Az USA 335 milliós lakosságához képest a minta nem túl nagy, 2745+869 fős. 2745 személy kérdőívre válaszolt, míg 869-en megosztották fiókadataikat a kutatókkal. Több mint 150 millió egyesült államokbeli TikTok-felhasználó van, ez a platform közönségének elenyésző töredéke (0,0018%).

A felhasználóknak a fele csak nézelődik: a felnőtt felhasználóknak 52%-a tett már közzé videót.

A platformon posztoló TikTok-felhasználók több fontos dologban is különböznek a nem posztolóktól. Azok, akik valaha is tettek közzé videót, közel ötször nagyobb valószínűséggel szabták testre a biomezőt a profiljukon. Valószínűbb, hogy frissítették fiókjuk becenevét az alapértelmezettről.

A posztolók sokkal több más fiókkal is kapcsolatba lépnek a TikTokon.

Érdekes jelenség, hogy a TikTok felhasználói nem töltik ki az életrajz, a „bio” mezőt. Bár a felhasználók 70%-a megváltoztatta fiókjának becenevét a webhely által megadott alapértelmezettről, egy azonos részesedés nem adott hozzá semmilyen információt a fiókja „bio” mezőjéhez. Az átlag amerikai felnőtt felhasználó 154 másik fiókot követ, de csak 36 fiókja van, aki követi őket.

Hírdetés

A teljes felmérést a Pew Research Center honlapján érhetik el.

Az elnök is fent van

Az Amerika Kína-politikája miatt hivatalból is ostorozandó TikTok szerepet kapott az idei amerikai elnökválasztás még nem dübörgő, de már érezhetően zakatoló kampányában: Joe Biden hivatalban levő amerikai elnök és elnökjelölt februárban regisztrált a TikTokra, és, ahogy várható volt, kapott is érte rendesen. Republikánus oldalról egyenesen azt követelték, törölje a fiókját, az alkalmazás kínai háttere miatt. Érdekes módon demokrata oldalról is bírálták, itt viszont tartalmi okokból: mondván: kampánya érzéketlen a Gázai övezetben zajló események iránt.

Az amerikai elnök tavaly még azt nyilatkozta, nem tervezi, hogy „beregel” a TikTok-ra, bár az alkalmazást eddig is használta, a demokrata influencerek által. De hát változnak az idők.

A kampány új szakaszában vagyunk, ahol az emberek ráhangolódnak, és szeretnénk biztosítani, hogy a lehető legtöbb helyen elérjük az embereket”

– mondta Rob Flaherty, Biden kampánymenedzsere-helyettese az amerikai WIRED magazinnak nemrégiben adott interjújában.

Akik figyelik Biden közösségi médiabeli megjelenéseit, láthatják, hogy a tartalom-multiplikálás eszközével él, azaz a TikTok-on látható tartalmai egy részét az Instagramon és az X-en is közzéteszi.

Biden TikTok-használatával kapcsolatban a Time magazin megjegyzi, a kínai ByteDance cég tulajdonában lévő alkalmazást a Kongresszus megvizsgálta a helytelen adathasználat miatt, mivel a kínai törvények előírják a kínai vállalatoknak, hogy információkat osszák meg a kormánnyal.

A Biden-adminisztráció politikája korábban bírálta a TikTok-ot. 2022 végén az elnök aláírt egy jogszabályt, amely blokkolja az alkalmazás használatát a kormányzati eszközökön.

Tavaly a kormányzat azzal fenyegetőzött, hogy betiltja a TikTok-ot az Egyesült Államokban, ha a ByteDance nem adja el a TikTok-részesedését egy amerikai cégnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »