Élménybeszámoló a 2023-as III. Összmagyar Anyanyelvi Táborról

Élménybeszámoló a 2023-as III. Összmagyar Anyanyelvi Táborról

A KMKT Online Magyar Iskola néhány tanulója Budapesten és Sátoraljaújhelyen 2023. augusztus 4. és 11. között a Rákóczi Szövetség által szervezett, idei harmadik Összmagyar Anyanyelvi Táborban vett részt. Már a kezdetekkor tudtuk, hogy ez a tábor óriási lehetőséget teremt az addig csak online térből való ismeretségek személyes megtapasztalására.

Augusztus 4-én délután, az életteli, hangos gyerekzsivalytól visszhangzó budapesti Benczúr Hotel előcsarnokában a világ 9 diaszpóra közösségéből érkezett (Kanada, Ausztrália, Mexikó, Egyiptom, Ausztria, Németország, Spanyolország, Írország és az Egyesült Királyság) 70 gyerek és kísérőik már óriási izgalommal várták a tábor kezdetét. A hely feltérképezése, illetve a regisztráció után a Rákóczi-tábor lelkes önkéntesei, korábbi években Rákóczi-táborozók, egy eligazításban részesítettek, ahol ismertették a tábor szabályzatát, illetve az elkövetkezendő hét programjait.

A finom esti vacsora jó hangulatot teremtett egymás közelebbi megismerésére, majd kis, fagyizni vágyó csoportunk Budapest esti arculatába egy városligeti és Andrássy-úti sétán keresztül tekinthetett bele. Az első nap elillant. A második nap gazdag ajándéka az Országház illetve a Magyar Zene Házának a meglátogatásában rejlett. Az Országházig tömegközlekedéssel jutottunk el. Kis várakozás után csoportunkat bebocsátották. A hirtelen elénk táruló pompázatos látvány mindannyiunkat ámulatba ejtett, pillanatok alatt lenyűgözött. A 45 perces vezetés alatt sok érdekes információval gyarapodtunk. Megtudtuk, hogy az Országház felépítése 17 évig tartott (1885 -1902), Steindl Imre építész volt a megálmodója, terveit korának képzőmővészeivel, mesterembereivel váltotta valóra. A világ eme egyedülálló alkotásának, magyar népünk felbecsülhetetlen értékének, nemzeti büszkeségünknek látványa rengeteg szépélménnyel, lelki felüdüléssel, nemzetünk iránt érzett büszkeséggel gazdagított bennünket

E csodás élményt csak tetőzte a Magyar Zene Házának aznap délutáni meglátogatása. A Sou Fujimoto japán építész által tervezett ikonikus épületben, igencsak érdekes zenei programokba, izgalmas zenetörténeti kiállításokba nyerhettünk bepillantást, tapasztalati úton sok mindent ki is próbálhattunk. Az aznapi rendkívül gazdag élménysorozat szabad programmal zárult azon a nyáresti szelíd délután, ám gondolatban már mindenki a másnap reggeli Sátoraljaújhelyre való utazásra készült. Csomagjainkat kora reggel busszal szállították el, mi pedig a Keleti Pályaudvarról majdnem négy órás vonatozással érkeztünk utánuk Sátoraljaújhelyre. A gyerekcsapat az állomásról helyi buszjárattal folytatta útját a szerpentinekben bővelkedő hegyi úton a Rákóczi-tábor helyszínére, a Rákóczi Hotel és Rendezvényközpontba, ahol már várt bennünket a Kárpát-medence szórványából érkezett közel 450 diák. Volt ám nagy örömujjongás amint odaértünk, hiszen az elénk táruló látvány magáért beszélt!

A Rákóczi Hotel és Rendezvényközpont hatalmas sportkomplexumával a Várhegy nyergében, csendes, erdei környezetben, csodálatos panorámával várt bennünket, belopta magát mindannyiunk szívébe. Érkezésünk, regisztrációnk, szállásunk elfoglalása és az ebéd után a tábor hivatalos megnyitójára került sor, ahol Csáky Csongor, a Rákóczi szövetség elnöke ünnepi beszéddel köszöntötte az összmagyar anyanyelvi táborba érkezőket. A kísérők később külön, Tokaji borkóstoló mellett mutatkozhattak be. Csáky Csongor, a Rákóczi szövetség elnöke, személyesen is üdvözölt bennünket.  A vacsora, ismerkedési est és lámpaoltás után mindenki nyugovóra tért. A következő nap zenés ébresztővel kezdődött, majd a tágas udvaron, reggeli zenés torna vette kezdetét. A mozgás és a friss hegyi szellő simogatása a félig még alvókat is teljesen felébresztette.

Öröm volt nézni azt a sok száz diákot, ahogyan Rákóczi pólóban, ritmusra, egyformán mozogtak. A reggeli után, témafeldolgozás majd csapatzászló készítés következett, majd nem sokra rá, Széphalomba, a Magyar Nyelv Múzeumába látogattunk el, ahol a gyerekek megismerkedhettek Kazinczy Ferenc életével, a magyar nyelvújítás történetével és élménypedagógiai foglalkozásokon vehettek részt. A kirándulást követő délután, a Halzl József Sportközpontban a csapatzászlók bemutatására is sor került, majd vacsora után az udvaron vidám zenével, táncházzal zárult az élménydús nap. A keddi nap a már ismert zenés ébresztővel, reggeli tornával és reggelizéssel indult. A délelőtti órákban a gyerekek kézműves foglalkozásokon vettek részt, ahol többek között megismerkedtek a gyertyaöntés, szappankészítés fortélyaival. Ezen a napon Rétvári Bence a Belügyminisztérium Parlamenti Államtitkára látogatott meg bennünket, ünnepi beszédet mondott.

Hírdetés

Látogatását követően folytatódtak a programok, éspedig sólyom bemutatóval. A sólymász magával hozta sólymait és egy baglyot is, melyekről rengeteg érdekességet mesélt a gyerekeknek, akik szájtátva hallgatták. Előadás után feltehették a sólymokkal kapcsolatos kérdéseiket. Fegyverbemutató is volt aznap, illetve az íjászkodást is kipróbálhatta minden érdeklődő. Vacsora után “A csillagszemű juhász” című színházi előadást élvezhették a táborozók a hatalmas sportcsarnokban. A szerdai napon a zenés ébresztő, az aznapi zumba és a reggeli után a Halzl József Sportcsarnokban egészségügyi elsősegély előadáson vettek részt a gyerekek. Az előadás végén a bátrabbak gyakorlatban is kipróbálhatták a hallottakat egymáson. Az egészségügyi előadást sportesemények váltották fel. A rendezvényközpont különböző helyszínein csoportokban zajlottak a különböző sportversenyek, mint például a méta játék, elefánt foci, foci, számháború, melyek lebonyolításában a kísérők is besegítettek. A sportnap mindenkit alaposan kifárasztott. Este kis pihenőidő volt beiktatva, ahol a gyerekek a “Honnét jöttünk?” előadásra készültek, melyet másnap, az egy országból érkező csoportoknak kellett előadniuk. A felkészülés után, az est leszálltával, tűzzsonglőrök ejtették ámulatba különlegesebbnél különlegesebb mutatványaikkal a nézőközönséget. Csütörtökön a reggeli zenés ébresztő és torna valamint reggeli után a táborozók ifjúsági szentmisén és istentiszteleten vettek részt, melyet a “Ki mit tud?”-ra felkészülés követett.

Ezalatt az idő alatt Balatoni Katalin néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató és oktató, az “Így tedd rá” program megalapítója, zenés, táncos foglalkozást és egyben rövid kis módszertani képzést is tartott a kísérőknek. A csendes pihenő után a gyerekek a “Honnét jöttünk?” előadásaikat adták elő. Csodálatos élmény volt. A csoportok bemutatkozásukkor hozták magukkal az egyéniségükből, tudásukból, kreativitásukból, más élettereikből származó sokszínűségüket, csodát teremtve ezzel a színpadon. A délután további részében a “Ki mit tud?” előadások következtek. A “Ki mit tud?” előadásokra való felkészülés egész hét alatt zajlott, de volt olyan csoport, aki az utolsó napon dobta össze a produkcióját. Mindezek ellenére színpadi teljesítményük, előadásaik minden várakozást felülmúltak. Töprengésem tárgya végig az volt, vajon hogyan lehetett ilyen rövid időn belül ilyen színpadi remekműveket megalkotni?

Le minden kalappal a csoportvezetők és a gyermekek előtt! E nagy nap mindenkit kifárasztott, de a vacsora és a táborzárás után a maradék erejükkel a gyerekek és kísérőik egy fergeteges búcsúbulin vettek részt, melynek helyszíne az udvaron felállított nagy sátor volt. Lámpaoltás előtt a résztvevők elkészítették csomagjaikat, hiszen másnap reggelre már csak az ébresztő, a reggeli torna, a reggeli és a búcsúzkodás maradt. Vagy talán más is? Mindenképpen. Szíveinkben a bennünk maradandó nyomot hagyó felejthetetlen emlékekkel, az újonnan kötött barátságokkal, élményekkel távoztunk onnan. Nem akartam túl sokáig időzni, hiszen mindig fáj az elválás, de ahogy összeszoruló szívvel figyeltem végig a fiatal lánykák könnyező búcsúzkodását, melyek igazi, mély, őszinte érzéseken alapultak, hirtelen azon kaptam magam, hogy én is könnyezem…. Azon morfondíroztam, vajon lesz-e még valaha lehetőségük az életben ismét találkozni ezeknek a gyerekeknek? Bárhogy is lesz, szülőként és pedagógusként is úgy érzem, hogy a jó mag itt elvettetett. Újonnan szerzett ismeretségeinket, tudásunkat, hol és hogyan fogjuk majd kamatoztatni, az már csak rajtunk múlik. Semmit amit értékesnek tartunk, ne hagyjunk elveszni! Azon a könnyfakasztó délelőttön, a szélrózsa minden irányába szétszóródtak a fiatalok… de magukkal vitték a feledhetetlent, az örök értékeket és emlékeket, amit csak a lélek tud magával vinni és felidéz majd az emlékezet! Ezúton szeretnék köszönetet mondani jómagam és a KMKT Online Iskola tanulói nevében is a Magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, a Rákóczi Szövetségnek, és végül, de nem utolsó sorban Szenthe Anna KMKT elnöknőjének ezért az életreszóló lehetőségért! Isten áldása kísérje magyar nemzetünkért végzett további munkájukat az elkövetkezendőkben is!

Parti Margit

Edmonton, 2023. szept. 4.

Forrás: kanadaimagyarkulturalistanacs.com

Borítókép: PannonRTV

The post Élménybeszámoló a 2023-as III. Összmagyar Anyanyelvi Táborról appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »