Ellenzék: nem tisztességes, hogy a jelenlegi Országgyűlés választ államfőt

Nem tartják tisztességesnek az ellenzéki frakciók, hogy néhány héttel mandátumának lejárta előtt a jelenlegi Országgyűlés fideszes többsége döntse el, ki töltse be a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztséget – közölték a pártok szerdán.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kifejezték elkötelezettségüket a közvetlen köztársaságielnök-választás iránt.

Hozzátették, miután Orbán Viktor miniszterelnök kijelölte az általa kiválasztott pártpolitikust, a hatályos szabályokra tekintettel az ellenzéki pártok úgy döntöttek, közös köztársaságielnök-jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben.

A Fidesz harmadjára is egy pártkatonát jelölt az egyik legfontosabb közjogi méltóságra – utaltak Novák Katalinra, a Fidesz-KDNP-jelöltjére.

A közlemény szerint az ellenzéki pártok olyan államfőjelöltet kerestek, aki valóban képes megtestesíteni a nemzet egységét és konszenzussal Róna Péter közgazdász jelölésében állapodtak meg.

„Úgy gondoljuk, hogy Róna Péter életpályája egy olyan, a nemzetközi gazdasági és pénzügyi életben karriert befutott honfitársunk életútját mutatja be, aki megőrizve szellemi integritását, véleménye függetlenségét, mindig kiállt a demokratikus értékek mellett, fontosnak tartotta a jövő nemzedékeinek oktatását, s aki sohasem szakadt el hazájától” – fogalmaztak.

Az ellenzéki pártok szerint Kövér László házelnök „felrúgva az évtizedek óta kialakult parlamenti szokást”, nem fogja felolvasni a jelöltek életrajzát az elnöki emelvényről a csütörtöki államfőválasztás előtt. A pártok szerint az is Kövér László szegénységi bizonyítványa, hogy Róna Péter sajtótájékoztatót sem tarthat az Országgyűlés épületében.

Hírdetés

A közleményben ismertetik az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Róna Péter életrajzát. A jelölt Miskolcon született, édesapja a magyar légierő főhadnagya volt.

Gyermekkorának egy részét a kárpátaljai Rahón töltötte. Eredetileg képzőművésznek készült.

1956 decemberében édesanyjával Ausztriába menekült, 1957-ben Washingtonban telepedtek le. 1964-ben végzett a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol közgazdaságtant, illetve gazdaságtörténetet tanult, majd ösztöndíjjal az Oxfordi Egyetemen jogot hallgatott.

Több mint húsz évet dolgozott a Schroder csoportnál, 1985-ben az IBJ Schroder Bank & Trust Company vezérigazgatója lett.

1991-ben tért haza és az Első Magyar Alap befektetési vállalkozást vezette.

Tiszteletbeli professzora az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának. Vendégtanár az Oxfordi Egyetem egyik kollégiumában, ahol 2010-ben a tanári kar rendes tagjává választották, ezzel egyidőben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett.

Két gyermeke és két unokája van, Oxfordban és Kisasszondon él feleségével, Kingával és lányukkal, Emmával.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »