Elkészült az idei év pályázati kalendáriuma (Vidékfejlesztés)

Elkészült az idei év pályázati kalendáriuma (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség (AFIR) hivatalosan megjelentette az idei pályázati kiírások ütemtervét.  

A vidékfejlesztés keretében összesen 27 típusú intézkedésre, illetve területen lehetett és lehet pályázni. Néhány intézkedés már a tavaly kiírásra került, egyesek még most is pályázhatók. A tavaly elindított pályázatok: DR 15 – Beruházások a gyümölcstermesztésben (április 30-ig pályázható), DR 20 – Beruházások az állattenyésztésben (elfogyott a pénz a szarvasmarha, juh és egyéb haszonállatoknál, a sertéseknél és tojótyúkoknál április 30-ig lehet pályázni), DR 22 – Beruházások a mezőgazdasági termékek eladásra való előkészítésében, raktározásában és feldolgozásában (a pénz elfogyott), DR 26 – Farmszintű öntözőrendszerek létesítése (május 15-ig pályázható), DR 30 – Fiatalok vidéken történő megtelepedésének támogatása (a pályázható összeg teljesen elfogyott), DR 27 és DR 28 – mezei, illetve községi utak létesítése vagy korszerűsítése (itt sincs már pénz). A legtöbb intézkedésre az idén lehet majd pályázni. Az ügynökség által meghirdetett új ütemterv szerint a pályázatok kiírásának várható időpontja és pályázható keretösszege a következő:

Hírdetés

DR 25 – Az öntözőrendszerek korszerűsítése; március, 400 millió euró DR 33 – Termelői csoportok megalakításának támogatása; március, 11,7 millió euró DR 16 – Beruházások a zöldség- és burgonyatermesztésben; április, 151,4 millió euró DR 21 – Beruházások az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére; április, 10 millió euró DR 19 – Nem termelő beruházások a gazdaságokban (védőerdő-sávok telepítése); május, 11,7 millió euró DR 23 – GBER támogatási séma a termékek feldolgozásában; május, 150 millió euró DR 37 – Ismeretátadás támogatása; május, 2 millió euró DR 29 – Beruházások a nem mezőgazdasági tevékenységek, szolgáltatások létrejöttében és fejlesztésében; június, 150 millió euró DR 24 – Beruházások az ökoszisztémát javító erdészeti technológiákba; június, 40 millió euró DR 35 – A mezőgazdászok együttműködésének támogatása az élelmiszer-ellátási láncban; július, 20,2 millió euró DR 34 – A mezőgazdasági együttműködés és az innováció támogatása; szeptember, 20 millió euró DR 38 – A mezőgazdász vállalkozóknak nyújtott üzleti tanácsadás támogatása; október, 2 millió euró DR 14 – Beruházások a kisgazdaságokban; október, 108 millió euró DR 17 – Beruházások a komló és az asztali szőlő termesztésében; október, 45 millió euró DR 18 – Beruházások a virágok, gyógy- és fűszernövények termesztésében; október, 5 millió euró DR 13 – Gépvásárlás támogatása a növénytermesztésben; november, 100 millió euró DR 12 – Beruházások a fiatalok gazdaságainak megerősítésében és a nemrég kezdő gazdálkodók támogatása; november, 169,6 millió euró.

A paletta elég széles, így mindenki kiválaszthatja, azt az intézkedést, amely megfelel a gazdasága profiljának. Viszont az idő sürget, s már most ajánlatos egy pályázatíró céget megkeresni és a pályázat részleteit nagy vonalakban megtárgyalni. Következő Gazdakör oldalainkon sorra ismertetjük a háromszéki gazdák számára fontos pályázati intézkedéseket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »