Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása

Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása

Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása, melynek részleteit Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos ismertette csütörtök délelőtt. Elmondta: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn Fotó: MTI/Veres Nándor

 

A fideszes politikus kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború és az arra adott rossz szankciós válaszok nem maradtak következmények nélkül: elképesztően elszabadultak az energiaárak, ami „brutális energiaválságot” okozott szerte Európában.

A földgázt a tavalyihoz képest hatszoros áron, kőolajat pedig ötszörös áron lehet beszerezni a piacokon. Ma már nem az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni azu energia, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán – jelentette ki Németh Szilárd.

A kormány ezt érzékelve kihirdette az energia-veszélyhelyzetet, melynek része a rezsicsökkentés átalakítása.

Jelen helyzetben nem tartható fenn az, hogy mindenki korlátlanul fogyasszon csökkentett áron, ugyanakkor a családokra sem szabad ráereszteni a piaci árakat. Ezért a kormány fogyasztási limitet vezetett be, ez a gáz tekintetében évi 1729 köbmétert, áram tekintetében pedig 2523 kWh. Eddig a határig minden magyar fogyasztó rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a gázt is.

Németh Szilárd elmondta, hogy a kormány bevezetett egy új tarifát is, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a piaci árnak.

Hírdetés

A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokat a rendelet nem érinti, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint/kilowattóra marad továbbra is.

A gázfogyasztás esetében továbbra is megmarad a nagycsaládosok kedvezménye, 3 gyermeknél 600 és minden további gyermeknél 300 köbméterrel nő a kedvezményes mennyiség.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „ÍGY VÁLTOZIK A REZSICSÖKKENTÉS az átlagfogyasztásig (villanynál 2523 kWh/év, gáznál 1729 m3/ év] változatlanul mindenkire vonatkozik a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás felett lakossági piaci árat vezetünk be (villanynál 70,10 gáznál 747 fnt/m3] ami jelentÅsen kedvezÅnb a tényleges piaci árnál (ez jelenleg villanynál 268,90 forint/kWh, gáznál 1020 forint/m3 a gázfogyasztóknál megmarad a nagycsaládosok kedvezménye [háromgyermekes család esetén 2329 m3 m²-ig kedvezményes gáz, minden további gyermek esetén 300 m3-rel emelkedik a limit]”

Magyarországon 300 ezer nagycsaládos és, közülük 26 ezer vette igénybe ezt, Németh Szilárd arra biztat mindenkit, hogy vegye ezt igénybe.

A társasházaknál új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében – amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál –, egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény a 60-szorosára nő.

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely védi a családokat az energiaválságtól és továbbra is fennmarad – hangsúlyozta Németh Szilárd.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »