Elképesztő Fradi-menetelés: Megint szól majd a BL-himnusz a Groupamában

Elképesztő Fradi-menetelés: Megint szól majd a BL-himnusz a Groupamában

A Ferencváros tavaly ősszel hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis 25 év után újra bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Szergej Rebrov vezetőedzővel történelmet írt a csapat, amely zsinórban harmadszor lett bajnok az NB I-ben – írja az Origo.

Az ukrán edző az előző szezon végén távozott, helyét az osztrák Peter Stöger vette át, a csapatot kulcsemberek hagyták el. A Fradi azonban újra megkísérelte a csodát, a cél az új idényben is a BL csoportkörébe jutás volt.

A zöld-fehérek a selejtezőben három párharcot is sikerrel teljesítettek és a jóval esélyesebb Slavia Praha kiejtésével már csak egy lépésre vannak attól,

hogy ismét ott legyenek a Bajnokok Ligája főtábláján.

Szergej Rebrov rendkívül sikeres időszakot töltött a Ferencvárosnál 2018 augusztusa és 2021 májusa között. Ebben a periódusban 161 alkalommal ült a csapat kispadján, három bajnoki címet nyert, emellett 2019-ben az Európa-liga, 2020-ban pedig a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt. A Rebrov-korszak zsinórban elért három bajnoki elsőségének jelentőségét remekül szemlélteti, hogy a Ferencváros ezt megelőzően 93 évvel korábban, 1926 és 1928 között tudott egymást követő három évben is bajnokságot nyerni. Az ukrán edző visszavonhatatlanul beírta magát a klub történelemkönyvébe, azonban idén májusban távozott, így új edzőre volt szüksége a Fradinak.

A következő vezetőedző az osztrák Peter Stöger lett, aki a Borussia Dortmundot beugróként 2018-ban a BL-be vezette és Ausztriában is nyert már két bajnoki címet és ugyanennyi Osztrák Kupát, valamint a Köln együttesét a másodosztályból a Bundesligába juttatta fel, ráadásul az Európa-liga-szereplést is elérte vele.

A Fradihoz az Austria Wien csapatától érkező tapasztalt szakember már az első sajtótájékozatóján leszögezte, hogy

a nemzetközi kupaszereplést kiemelt célnak tartja, és szeretné, hogy az FTC újra a BL csoportkörébe jusson.

Az eddigi eredmények alapján jó úton halad ebbe az irányba az 55 éves osztrák szakember.

A sikeres felkészülés után (az előszezonban négy barátságos meccset is megnyert a csapat) a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában a koszovói FC Prishtina volt a Fradi ellenfele. A párharcot magabiztosan, 6-1-es összesített eredménnyel abszolválták a zöld-fehérek, a visszavágón Myrto Uzuni három gólt lőtt. 

A második körben a litván bajnok Zalgiris Vilnius egy fokkal nehezebb ellenfélnek ígérkezett, de ezúttal is kettős győzelemmel lépett tovább Peter Stöger csapata. Az első meccset a Groupama Arénában már 39 perc alatt eldöntötte a Fradi, ráadásul a hajrában Uzuni még egy 11-est is kihagyhatott. Az elrontott büntetőnek nem volt jelentősége, a zöld-fehérek idegenben is simán 3-1-re győztek, így bejutottak a harmadik fordulóba, ahol a bombaerős játékoskerettel rendelkező Slavia Praha várt rájuk.

Hírdetés

A cseh bajnok elleni felkészülés balszerencsésen alakult, ugyanis a csapat egyik kulcsembere,

a magyar válogatott Sigér Dávid keresztszalag-szakadást szenvedett, így nyolc hónapra kidőlt a sorból.

Emellett a Fradi váratlanul, 2-1-re kikapott az NB I nyitófordulójában a Kisvárdától hazai pályán, így sokan féltették az együttest a Slavia elleni párharctól.

A cseh együttes keretében az idei Európa-bajnokságot is megjárt játékosok szerepelnek és a csapat értéke jóval nagyobb mint a Fradié. Hiába számított esélyesebbnek és játszott aktívabban az első meccsen a prágai csapat, egy öngóllal hátrányba került, majd Haratin büntetőből is betalált, így a hősiesen küzdő Fraditól 2-0-ra kikapott a Groupama Arénában.

A rossz előjelek ellenére a Fradi meglepte riválisát, és karnyújtásnyira került attól, hogy újra a csoportkörbe jutásért vívhasson párharcot.

A prágai Eden Stadionban megrendezett visszavágót tehát kedvező helyzetből, kétgólos előnyből várhatta a Fradi, de sejteni lehetett, hogy pokoloian nehéz dolga lesz Stöger csapatának. A mérkőzést nagy elánnal kezdte a hazai együttes, szinte a saját térfelére szögezte a magyar csapatot, mégis a Ferencváros kerülhetett volna előnybe, de Tokmac jól helyezett lövését bravúrral védte a kapus a 19. percben.

Ezen a lehetőségen kívül több veszélyes helyzete már nem igazán volt a Fradinak, amely hősies védekezéssel tartotta magát. A 36. percben aztán egy teljesen kijátszott akció után Masopust révén megszerezte a vezetést a Slavia, és óriási nyomással kezdte a második félidőt is. 

Dibusz szenzációs védésekkel, Botka vezérletével a védelem pedig hősies blokkokkal akadályozta meg a cseheket abban, hogy kiharcolják a továbbjutást. Civic kiálítása után a szinte az egész meccset végigtámadó Slavia a hosszabbításban is minden követ megmozgatott az újabb gólért,

de a Fradi állta a sarat és elképesztő teljesítménnyel jutott tovább a playoffba.

Az utolsó körben a svájci Young Boys lesz a zöld-fehérek ellenfele, és ha sikerrel veszik a párharcot, akkor sorozatban másodszor juthatnak be a BL csoportkörébe, ami hatalmas bravúr. 

Hihetetlenül büszkék vagyunk a továbbjutásra. Nagyon erős ellenféllel kellett megküzdenünk, és azt sem tagadhatom le, hogy időnként a szerencse is velünk volt, de végül továbbjutottunk, és mi készülhetünk a következő párharcra – mondta Peter Stöger a meccs utáni sajtótájékoztatón.

„Ez a csapat képes európai szinten is erős ellenfelek ellen jó teljesítményt nyújtani, hiszen az előző esztendőben a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott. Megmutattuk, hogy taktikus, akaratos, fegyelmezett játékkal mire vagyunk képesek, és ebben az évben is elértük a csoportkört. Azt most még nem tudjuk, hogy melyiket, de megyünk tovább” – tette hozzá az osztrák tréner.

Az biztos, hogy újra európai kupasorozat főtábláján szerepel a Fradi. A képlet egyszerű: ha a Ferencváros kiejti a Young Boys együttesét, bejut a BL-be, amennyiben kiesik, az Európa-liga csoportkörében folytathatja.

Az FTC 2019 óta mindig bejutott egy nemzetközi kupasorozat főtáblájára, és ez idén sem lesz másként.

Még talán korai Peter Stöger együttesét összehasonlítani Szergej Rebrov csapatával, de a Fradi, amelynek a játékoskerete is átalakult, hiszen olyan futballisták távoztak, mint a brazil Isael vagy a német Marcel Heister, küzdőszellemből és tartásból újra jelesre vizsgázott. A Ferencváros ott van tehát a Bajnokok Ligája rájátszásában és karnyújtásnyira került attól, hogy újra Európa legjobb csapatai ellen léphessen pályára. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »