Eljárást indítottak a Tesla berlini üzeménél megrendezett tüntetés résztvevői ellen

Eljárást indítottak a német hatóságok a Tesla elektromosautó-gyártó cég berlini üzeménél megrendezett tüntetés 76 résztvevője ellen, 23 környezetvédelmi aktivistát pedig őrizetbe vettek – közölte vasárnap a berlini rendőrség.

Az őrizetbe vettek közül öt aktivistát vizsgálóbíró elé állítottak, de végül mindannyiukat elengedték – közölte a rendőrség. A tiltakozók ellen többnyire a gyülekezési törvény megsértése, a közúti közlekedés akadályozása, hatósági intézkedéssel szembeni ellenállás, rendzavarás és anyagi károkozás miatt indult büntetőeljárás – tették hozzá.

Vasárnap több aktivista csoport is arra figyelmeztetett, hogy a szerdától vasárnapig tartó tiltakozássorozat után újabb tüntetésre készülnek Grüheidében.

Hírdetés

A "Tesla den Hahn abdrehen" ("Zárjátok el a Tesla-csapot") nevű csoport bejelentette, hogy a gyár nagymértékű vízfogyasztása miatt részt vesz a következő, csütörtökön esedékes tüntetésen is. "Amennyiben az önkormányzat a lakossági konzultáció helyett a telephely jelentős bővítése mellett dönt, akkor ismét lesznek Tesla-ellenes tüntetések" – közölte a Disrupt Tesla csoport szóvivője, Lucia Mende.

Szombaton több mint ezer környezetvédelmi aktivista vett részt a Tesla autógyár elleni tiltakozó békés felvonuláson Berlin külvárosában. A tüntetők egy közeli vasútállomásról az amerikai milliárdos, Elon Musk egyetlen európai Tesla-telephelye felé vették az irányt. Több szervezet is támogatókat toborzott a rendezvényre, amelynek célja a környezeti veszélyekre való figyelmeztetés.

A Tesla 2022 óta gyárt elektromos autókat Grünheidében. A vállalat következetesen visszautasítja a környezetszennyezéssel kapcsolatos vádakat, azt állítva, hogy vízfogyasztása éppen hogy csökkent, és az iparági átlag alatt van.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »