Elismeréseket ad át a pedagógusszövetség

Elismeréseket ad át  a pedagógusszövetség

Harminchét erdélyi magyar, köztük hat háromszéki pedagógusnak ítélt oda Ezüstgyopár-életműdíjat a tavalyi ajánlások alapján a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Az elismeréseket szombaton adják át a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban.

Az Ezüstgyopár-díjjal kétévente tünteti ki az RMPSZ azokat a pedagógusokat, akik az önzetlen oktató-nevelő munka mellett felelősségteljes közéleti tevékenységet is kifejtenek. Az elismerésre a pedagógusszövetség megyei szervezetei javasolnak, figyelembe véve, hogy a javasolt pedagógusok a több évtizedes oktató-nevelő munkájukkal lelkiismeretesen szolgálták a romániai magyar közoktatást, életpályájuk példaértékű, munkásságuk, alkotásuk maradandóan értékmutató.

Hírdetés

A tavaly októberre tervezett díjátadó a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezt pótolja a szervezet a szombati eseménnyel, amelyen Arad megyéből két, Beszterce-Naszód megyéből egy, Bihar megyéből öt pedagógus részesül az Ezüstgyopár-díjban, közülük egy posztumusz elismerés, Fehér megyéből, Udvarhelyszékről, Gyergyószékről és Hunyad megyéből egy-egy oktatót díjaznak.

A Kovászna megyei díjazottak: Orbaiszékről Gazda József és Szabó Etelka nyugalmazott kovásznai magyar nyelv és irodalom szakos tanárok, Erdővidékről Barabás Ildikó nyugdíjas baróti biológia szakos pedagógus, Alsó-Háromszékről Fekécs Károly sepsiszentgyörgyi nyugalmazott matematikatanár, a Váradi József Általános Iskola korábbi igazgatója, és Nagy Gábor nyugdíjas sepsiszentgyörgyi kémia szakos tanár, Felső-Háromszékről Kész Ildikó kézdivásárhelyi óvónő.

A magyar állam, a Magyar Művészeti Akadémia, különböző civil szervezetek által többszörösen kitüntetett Gazda József kovásznai művészeti író, szociográfus, tankönyvíró, tanár, művelődésszervező, jelenleg is aktívan alkotó közíró lapunk megkeresésére elmondta: megtiszteltetésnek tartja az elismerését. „A jó Isten ajándékának tekintettem, hogy itt, Romániában egy nemzetmegtartó tantárgyat, a magyar nyelv és irodalmat taníthattam negyven éven keresztül” – mondta Gazda József.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »