Elhunyt Gál Jenő

Elhunyt Gál Jenő

Kokes János, a Prágai Tükör főszerkesztője és a Magyar Távirati Iroda prágai tudósítója közösségi oldalán adta hírül, hogy hosszú, súlyos betegség után 2024. január 18-án Prágában elhunyt Gál Jenő, hungarológus, irodalomtörténész, műfordító és tanár, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének egyik alapítója.

Gál Jenő (Evžen Gál) 1957-ben a szlovákiai Füleken született. A múlt század hetvenes éveinek közepén került Prágába, ahol később a nagy múltú Károly Egyetem Magyar Tanszékének volt a hallgatója.

A magyar kultúra népszerűsítésében, értékeinek külhoni megismertetésében, a magyar és más nemzetek művészeti kapcsolatainak gazdagításában szerzett érdemeiért 2009-ben Budapesten megkapta a Pro Cultura Hungarica–díjat.

Hírdetés

A Cesty a portréty moderní maďarské literatury v českém kontextu (Utak és portrék – a modern magyar irodalom cseh kontextusban) című 2020-ban megjelent könyve a modern magyar irodalomtörténet vázlata cseh szemszögből nézve, a második világháború végétől napjainkig. A szerző a témát három kötetben tervezte bemutatni.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége Gál Jenőt saját halottjának tekinti. Emlékét megőrizzük!

Nyugodjék békében!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »