Elhunyt Duba Gyula, a felvidéki parasztvilág krónikása

Elhunyt Duba Gyula, a felvidéki parasztvilág krónikása

Duba Gyula halálhíre sok emléket szakított fel bennem, és csak most tudatosítom, hogy igazából eddig nem gondoltam rá, hogy egy tanulmányban összerakjam azokat a mozaiképeket, amelyeket az elmúlt fél évszázad során összegyűjtöttem róla.

Éppen fél vészázada, az Irodalmi Szemle szerkesztőségében találkoztam vele először, akkoriban ő volt a főszerkesztő és a nem sokkal korábban megjelent Vajúdó parasztvilág című nagyívű regényes szociográfia joggal ünnepelt szerzője.

Azt csak később tudtam meg, hogy az irodalom kedvéért félbehagyta a műegyetemet és ettől fogva különböző szerkesztőségek munkatársaként, majd 1968 és 1983 között az Irodalmi Szemle főszerkesztőjeként szolgálta az irodalom ügyét, majd tíz éven át a Madách Könyv- és Lapkiadó irodalmi vezetője volt.

Termékeny író volt, könyveinek a száma több tucatra tehető. Pályája első időszakában humoros , szatirikus hangvételű írásokkal jelentkezett és ez eleve népszerűvé tette. A humorhoz később sem lett hűtlen, elsősorban zseniális irodalmi paródiái emlékezetesek. A novella és különösen a regény műfajában azonban súlyos társadalmi kérdéseket és jelenségeket vett górcső alá és nagyívű látképet rajzolt a lassan eltűnő paraszti társadalomról.

Hírdetés

A rendszerváltás utáni évtizedekben, már túl a hatvanon sem lankadt írói lendülete. Ekkoriban már tematikailag is távolabbi horizontokat járt körbe.

Nagy műgyűjtő volt, pozsonyi lakásában az ember úgy érezte magát, mint egy képgalériában.

2023-ban Kossuth-díjjal ismerték el írói munkásságát.

Kedves Gyula, nyugodj békében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »