Elfogyott a pénz a hegyvidéki fiataloknál (Vidékfejlesztési pályázatok)

Elfogyott a pénz a hegyvidéki fiataloknál (Vidékfejlesztési  pályázatok)

A hegyvidéken megtelepedni óhajtó fiataloktól az AFIR számítógépes rendszere már nem fogad el pályázatokat, a nem hegyvidéken gazdálkodók előtt viszont még nyitva áll a lehetőség, hogy megkapják a 70 ezer eurós támogatást.

A fiatalok vidéken történő megtelepedése támogatásánál (DR30) az első hónapban 85 pont volt a letevéshez szükséges minimális pontszám, mely december 1-től 60 pontra esett. Novemberben kevés pályázatot tettek le, december 1-től viszont ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés.

Hírdetés

A hegyvidéki fiatalok támogatásánál december 5-én estig összesen 1877, 60 vagy annál nagyobb pontszámú pályázatot töltöttek fel az országos vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) számítógépes rendszerébe 131,3 millió euró értékben. A hegyvidéki fiatalok külön 75,2 millió euróra pályázhattak, ami 1074 támogatást tesz lehetővé. Mivel a december 1. és 5. között letett pályázatok értéke meghaladta a kiírási összeg másfélszeresét, 6-án reggel a számítógépes rendszer nem engedte további pályázatok feltöltését a hegyvidéki összetevőre, és az 1877 pályázatból 803-ra sem jut majd pénz, ha a befogadott pályázatok mind rendben lesznek.

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információ szerint Kovászna megyéből 56 fiatal tett le pályázatot a 70 ezer eurós támogatásra, ezzel a 8. helyen állunk a hegyvidékkel is rendelkező megyék között. A szomszédos és közeli megyékben elég kevesen pályáztak, Hargita megyében 8-an, Brassóban 9-en, Maroson 15-en, Fehér megyében viszont 155-en. Az első helyen Beszterce-Naszód áll 420 pályázattal, második Bihar megye 362 pályázattal.

A nem hegyvidéki zónában még rengeteg a pályázható pénz, hét végéig mindössze 136, 60 vagy annál nagyobb pontszámú pályázatot tettek le a fiatalok 9,5 millió euró értékben, miközben a keret 175,4 millió euró, ami 2507 pályázat kifizetésére elegendő.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »