Elfogadták a költségvetést (Kovászna Megye Tanácsa)

Elfogadták a költségvetést (Kovászna Megye Tanácsa)

Az együttműködés költségvetésének nevezték el idén Kovászna Megye Tanácsának büdzséjét, mely az eddigi legnagyobb. „Tekintettel arra, hogy válságidőszakról van szó, így sokkal nagyobb szükség van szolidaritásra mind közösségi, mind intézményközi szinten” – jelentette be Tamás Sándor elnök szerdán egy sajtóbeszélgetésen, majd tegnap a megyei közgyűlésben, ahol jóváhagyták azt. 2024-ben összesen 537 millió lejből (107 millió euró) gazdálkodhat a megyei önkormányzat, az összeg közel felét a beruházások tétele teszi ki, tetemes rész jut az egészségügyi rendszer finanszírozására, a szociális hálóra szánt összegek is jelentősek, illetve a többéves gyakorlatnak megfelelően valamelyest csökkent a működésre szánt összeg.

Tamás Sándor a főbb sarokszámok ismertetését megelőzően elmondta, hogy a szomszédos országban több éve dúló háború, a gazdasági válság, a politikai életet jellemző bizonytalanság miatt a biztonság feltételeinek, érzésének megteremtésére kell törekedni, ennek pedig egyik feltétele, hogy a családok, közösségek, intézmények közötti együttműködés minél szorosabb legyen. A költségvetéssel is ez utóbbit igyekeznek erősíteni. Az elnök kifejtette, hogy más megyékkel ellentétben nem csak egyszerű könyvelői akarnak lenni a közpénzeknek, a törvény által az önkormányzat hatáskörébe sorolt területeken kívül a közösségépítésre is odafigyelnek.

Aż elnök a büdzsé főbb sarokszámait is ismertette. Az előző évekhez hasonlóan az önkormányzatnak a törvények által megszabottak értelmében az egészségügyi rendszerre is kell áldoznia, ezen belül is elsősorban a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fenntartása a feladatuk, de amint Tamás Sándor is jelezte, a kézdivásárhelyi, valamint a baróti kórházaknak is nyújtanak segítséget, melyek a helyi önkormányzatokhoz tartoznak, illetve közvetve a családorvosi rendelői hálózatot is támogatják. A költségvetésben idén 180 millió lej szerepel egészségügyi célokra, ez nem csak a megyei önkormányzattól származik, mivel például a személyzet fizetését és a működési költségeket az egészségbiztosító állja, illetve egyes beruházások közvetlenül a minisztériumtól származnak.

Hírdetés

Egy másik nagy terület a megyei besorolású közutak – összesen 263 kilométernyiről van szó – és az ezekhez tartozó száz híd fenntartása. Karbantartásra, korszerűsítésre idén 76 millió lejt szánnak.

A hulladékgazdálkodás szintén a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozik. Tamás Sándor szerint Háromszék kimondottan jól áll ezen a területen, kis túlzással országos szinten az első három megye közé sorolható a rendszer működését illetően. Az elnök emlékeztetett, hogy azokban a megyékben, ahol a rendszer nem működik, komoly gondok vannak, példa erre Marosvásárhely.

A negyedik jelentős terület, mely egyben az egyik legkomolyabb pénzügyi terhet is rója a megyei önkormányzatra, a gyermekvédelmi és szociális hálózat. Idén a büdzsé 12 százalékát teszik ki az idevágó költségek, ami 64 millió lejt jelent. Az ezzel a területtel foglalkozó vezérigazgatóságnak közel ötszáz alkalmazottja van. Összesen 840 gyerekről, 6800 fogyatékkal élő személyről és 100 idős emberről gondoskodnak.

Tamás Sándor továbbá azt is elmondta, hogy a korábbi években már bevezetett, sikeresnek bizonyult közösségépítési programjaikat is folytatják: a kultúrára, sporttevékenységek és egyházak támogatására idén 37 millió lejt fordítanak, amihez még hozzáadódnak a vidéki önkormányzatoknak pályázati alapon nyújtott támogatások kisebb beruházások megvalósításához.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »