Elfogadta a parlament a költségvetést

Elfogadta a parlament a költségvetést

Elfogadta a parlament két házának együttes ülése a 2022. évi költségvetést, amely 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel és 5,84 százalékos államháztartási hiánnyal számol. A büdzsé tervezetét 294 képviselő támogatta, 120-an ellene szavaztak. A társadalombiztosítási költségvetést is hasonló arányú többséggel szavazta meg a törvényhozó testület.

A költségvetés elfogadása az őszi kormányválság miatt megkésett, a kormány csak hétfőn fogadta el a tervezetet, így a parlamentnek alig két napja volt a vitára. A liberálisok, a szociáldemokraták és az RMDSZ alkotta nagykoalíció ugyanis karácsonyig mindenképpen el akarta fogadtatni, hogy január 1-től már hatályos büdzséje legyen az országnak. Kedden és szerdán lezajlottak a szakbizottsági viták, szerdán délután egy maratoni, hatórás ülés keretében a törvényhozók megszavazták cikkelyenként a törvénytervezetet. Az ülés éjszakába nyúlt, így a végszavazás csütörtökre maradt.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint ez a költségvetés olyan fontos szociális intézkedéseket szavatol, mint például a 10 százalékos nyugdíjemelés, amely január 1-jén lép hatályba, emellett emelik a minimális nyugdíjat, a gyermeknevelési pótlékot, az energiadrágulás által sújtott lakossági fogyasztók szociális támogatásban részesülnek, januárban pedig a kisnyugdíjasok támogatást kapnak megnövekedett rezsiköltségeik fedezésére.

Hírdetés

Az ellenzékben levő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Dan Barna bejelentette, hogy a költségvetést megtámadják az alkotmánybíróságon, mert szerintük a tervezet diszkriminálja a választóikat, hiszen a törvényhozók elfogadták a „szélsőségesek” módosító javaslatait, de nem szavazták meg az USR egyetlen indítványát sem.

A költségvetés szerint a jövő évi bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 1317,3 milliárd lej lesz. A költségvetés bevételei a GDP 33,4 százalékát teszik ki, a kiadások a GDP 39,2 százalékát. A bruttó átlagbér a kormány becslése szerint jövőre eléri a 6095 lejt, a nettó átlagbér a 3775 lejt. A kabinet 6,5 százalékos inflációval számol.

Közben csütörtökön a rendőrség, a börtönigazgatóság, a határrendészet és a munkaügyi minisztérium több száz szakszervezeti tagja tüntetett a bukaresti Alkotmány téren, a Sanitas egészségügyi szakszervezet pedig a parlament előtt szervezett demonstrációt, több tucat résztvevővel. Mindkét tüntetést azért hívták össze a szakaszervezetek, mert a kormány nem foglalta be a jövő évi költségvetésbe az egységes közalkalmazotti bértörvény szerinti fizetésemeléseket. A kormány idén sem alkalmazta maradéktalanul a jogszabály előírásait.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »