Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok – Ribiszke-köszméte hibridek

A fekete ribiszke bogyótömegének növelése és termésbiztonságának javítása a növénynemesítés egyik fő célja. E téren a fekete ribiszke-köszméte fajta hibridek ígéretesek. A köszméte számos előnyös tulajdonsággal gazdagítja a fekete ribiszkét. Ilyen pl. a nagyobb bogyó, a jó öntermékenység és termésbiztonság, valamint a ribiszkerügy gubacsatkával szembeni ellenállóság.

A ribiszke-köszméte fajták íze kellemes, a feketeribiszke-illat csak diszkréten érződik bennük. Friss fogyasztásra, mélyhűtésre és konzervipari feldolgozásra egyaránt alkalmasak.

A fajtahibrid alaki bélyegei a két faj közöttiek. Vesszői tüskétlenek. Fürtösen terem, rövid fürtjében 2-5 igen nagy bogyó fejlődik ki, amely nagyobb, mint a fekete ribiszkéé. Termőképessége jó, megbízható, virágai nagymértékben öntermékenyek. A gyümölcs színanyagai és más beltartalmi értékei is köztes jellegűek. Viszont invertcukor-tartalma mindkét szülőét meghaladja, ezért nyersen fogyasztva is kellemes, édeskés ízű.

Szárazanyag- antocianin- és C-vitamintartalom tekintetében a két szülő között áll.

Nemesítése Németországban kezdődött 1922-ben. Nagyon nagy bokra miatt a „hagyományos” ribiszke sortávot (3 m) gyorsan kinövi, ezért legalább 4 m-re kell telepíteni. Bokrát a fekete ribiszke betakarítógépek a nagy fa- és lombtömeg miatt nem tudják leszedni, ezért rendszeresen metszeni kell, ez pedig a terméshozamát csökkenti lényegesen. Az erős vázágak törik a betakarítógép rázószerkezetét. Szülőfajaik lombját gombabetegségek nem támadják meg.

Július közepén kezd érni, érési ideje kb. két hétig tart. Konzervipari felhasználásra alkalmas. Bokra nagyon erős növekedésű, vastag ritkán álló vázágrendszerrel. A lefekvő termőágakon szennyeződhet a gyümölcs, nehezen szedhető és a bokor alja nem művelhető. Házi kertekben e hátrányos tulajdonsága a törzses művelésmóddal kiküszöbölhető. Ezért arany ribiszke (Ribes aureum) alanyra oltva növekedése kissé mérsékelhető. Saját kertemben az ilyen törzses oltványok (törzsmagasság 1,0 – 1,2 m) kb. 30-40% növekedéscsökkenést mutatnak. Könnyebb a talaj művelése, jobb a gyomirtás lehetősége és nem utolsó sorban állva kényelmesen szedhető. Viszont a 10-12 éves törzses jostáim elöregedtek, hamar leamortizálódtak. Az ilyen jelenség megfigyelhető a törzses köszméténél is, a technológia szerint 12-15 évesen már ki kell vágni őket.

A josta a fekete ribiszkére emlékeztető, de erősebb vesszői tüskétlenek. Levele középnagy, fényes, inkább a köszmétéhez hasonló.

Bőtermő, virágai 62%-os öntermékenyülést mutatnak. A rügyenként 3-5 virágból 3-4 bogyó kötődik. Bogyói nagyok, megnyúlt kerekdedek. Átlagos bogyótömege 2,4 g, átmérője 4-6 mm. Bokronkénti termése 3-4 kg. A josta ültetvényekben ipari méretekben nem terjedt el, mert gyümölcse sem köszméteként, sem fekete ribiszkeként nem adható el. Viszont, akik nem kedvelik a fekete ribiszkét különleges illata, aroma és ízharmóniájáért, azok kimondottan dicsérik és termesztik. Házi kertbe elegendő 1-2 tő belőle, az is néha „kinövi” a kertet.

Mint fajtahibrid Magyarországon a rikő 1994-ben kapott zöld utat a termesztésben. Nem a gyümölcse, inkább botanikai érdekessége miatt van jelentősége. A rikő bokra kevésbé robosztus növekedésű, de mivel szülői bokoralkata eltér a jostáétól, meredeken feltörő. Ez kedvezőbb a termesztés szempontjából. Nem szükséges Ribes aureum (aranyribiszke) alanyra oltani. Rügyei ugyancsak nagyobbak mindkét szülőénél. Vesszőinek ízköze rövidebb, mint a fekete ribiszke anyáé, ezért az egységnyi vesszőhosszra jutó termőrügyszám is nagyobb.

Hírdetés

A rikő leveleinek alakja átmeneti, de méretükben a köszméte szülőéhez állnak közelebb. A levélfelület barázdáltsága a fekete ribiszke szülőére emlékeztet, illóolaj-mirigyei azonban csak elvétve vannak. Levélzete ritkább, mint a jostáé, ez nagyon megkönnyíti kézi betakarítását. Kevés tősarjat képez, ezért a bokor megújuló képessége gyenge.

Július közepén, második felében érik, 2-4 nappal a josta után. Elsősorban házi kerti termesztésre és házi felhasználásra, szörp készítésére javasolható.

Fürtje 2-5 gömbölyű bogyóból áll. A fekete ribiszke anya és köszméte apa közötti átmenet jellemzi. Rövid fürtkocsánya, nagyobb bogyómérete, a bogyó csúcsán fennmaradó csészelevelek köszmétére emlékeztetnek.

A ribiszkétől örökölte sötét, barnásfekete színét, kellemes ízét, enyhe fekete ribiszke illatát. Gyümölcsének átlagtömege 2,5 g, átlagos bogyóátmérője15,3 mm. Átlagtermése 3,4 kg, kissé elmarad a Josta hozama mögött. Kisebb bokra és nagyobb berakódottsága miatt azonban az egységnyi bokortérfogatra eső termésmennyisége 2%-kal meghaladja a jostáét.

Növekedésének megfelel a 3×1 méteres ribiszke telepítési rendszer. Fiatal korban termése géppel jól betakarítható, idősebb korban a megvastagodott ágrendszere miatt ez nehézkessé válik.

Gyümölcse mindarra a célra felhasználható, amire a Jostáé. Noha a feldolgozóipar még nem ismeri eléggé, a házikerti érdeklődés nagy.

A köszméteatka szívogatása hatására bogyói foltosan kipirosodhatnak, ezért nagyon fontos az atka elleni rendszeres védekezés.

Aranyribiszkére oltva növekedése mérséklődik, így a köszméte vagy ribiszkeoltványoknál szokásos tenyészterület is elegendő termesztéséhez.

Házikerti telepítésre, ott is inkább különlegességként egy-két tő ültetése javasolt, 1-1,2 négyzetméteres tenyészterülettel.

Bodnár István, kertészmérnök, Bakta


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »