Életbe lépett a tűzszünet Gázában – az Izraeli hadsereg az utolsó órákban is támadott

Életbe lépett a tűzszünet Gázában – az Izraeli hadsereg az utolsó órákban is támadott

Életbe lépett pénteken reggel a négynapos tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között. Helyi jelentések szerint ottani idő szerint reggel hétkor valóban elhallgattak a fegyverek, de az izraeli hadsereg a megállapodás érvénybe lépését megelőző utolsó órákig intenzíven lőtte a palesztin enklávé egész területét, ám főként a Dzsabalíja menekülttábort és robbantottak az es-Sifá kórháznál is.

A Gázai-övezetben már hetedik hete tartó – és most hosszas külföldi közbenjárásra felfüggesztett – izraeli támadásokban már közel 15 ezer embert öltek meg, jelentős részben gyerekeket, csak az elmúlt 24 órában több, mint háromszázan haltak meg – palesztin közlés szerint. A sebesültek száma már 36 ezer és mintegy 7 ezer személyt tartanak nyilván eltűntként a 2,3 millió ember lakta palesztin enklávéban.

Hírdetés

A katari és az egyiptomi kormány, valamint az Egyesült Államok közvetítésével most tető alá hozott egyezmény keretében a Hamász összesen 50, Gázában fogva tartott túszt enged el cserébe 150, izraeli börtönökben raboskodó palesztinért. Az első túszok várhatóan délután szabadulhatnak. A szerdán megkötött egyezmény lehetővé teszi továbbá a humanitárius segély bejuttatását az ostrom alatt lévő övezetbe.

Palesztin beszámolók szerint kivontak minden katonai légi eszközt a Gázai övezet déli részéből. Az egyezmény szerint Izrael a Gázai övezet déli része felett egyáltalán nem, északi része felett pedig napi hat órán át nem repülhet. „A háborúnak még nincs vége. Csak átmenetileg, humanitárius okból függesztették fel a támadásokat. A Gázai övezet északi része veszélyes háborús övezet, ahol tilos mozogni. Biztonságuk érdekében a Gázai övezet déli részén található humanitárius övezetben kell maradniuk” – közölte arab nyelvű videójában Aviháj Edri, az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője. „Csak a sáv északi részéről lehet áthaladni dél felé a Szaladin úton. A Gázai övezet déli része lakóinak észak felé történő mozgását semmilyen okból sem engedélyezték” – tette hozzá.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »