ÉLes szóváltás bontakozott ki Budaj és Matovič között. Budaj szerint az OĽANO kezdett “túlzottan családpártivá” válni

ÉLes szóváltás bontakozott ki Budaj és Matovič között. Budaj szerint az OĽANO kezdett “túlzottan családpártivá” válni

Karácsony előtt egy nappal éles szóváltás alakult ki Ján Budaj környezetvédelmi miniszter és Igor Matovič már csak volt pénzügyminiszter között (mindketten OĽANO). Budaj egy viszonylag terjedelmes facebook-bejegyzésben írta le az OĽANO-ból kiszakadó “Demokrata Platform” indokait, amelyek között a leghangsúlyosabb a családtámogatási projekt volt ami azt jelezte a liberális OĽANO-sok számára, hogy a párt egy “szuperkonzervatív” mozgalommá alakul át. Budaj saját bevallása szerint önmagától próbálta megmenteni az OĽANO-t.

Elöljáróban érdemes tudni, hogy Ján Budaj környezetvédelmi miniszteri ténykedése nem fogja magát beírni a tárca történelmébe. Ezen kívül nem volt titok a miniszter erőteljes liberális irányultsága sem.

Két feltűnő példát azért érdemes kiemelni. Nagyjából egy évvel ezelőtt Budaj a Politico brüsszeli lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a cseh választások eredményeként a V4-ben “kettő a kettő ellen az esély”, vagyis alapvetően a V4 ellen foglalt állás.

Néhány héttel ezelőtt pedig egy bi-gender személyt tüntetett kitüntetett a Környezetvédelmi Minisztérium díjával, ami önmagában nem lenne ördögtől való, csak épp az illetőnek semmi köze a környezetvédelemhez: a biológiai értelemben férfi Matúš Lenický egy DJ és LMBTQ-aktivista.

Szörnyű: csalápárti politikát vállalt fel az OĽANO

Mostani bejegyzésében Budaj arról írt, hogy kezdetektől azon dolgozott, hogy támogassa az OĽANO korrupcióellenes agendáját. A probléma szerinte ott kezdődött, hogy a 2020-as választások megnyerése után minden hibát a sajtó és az emberek is nagyon kritikusan értékeltek.

Úgy vélte, hogy a pártnak nem volt elég tapasztalata a kormányzással, miközben nagyon hozzá volt szokva az ellenzéki léthez.

“Olyan időszak jött, amely során nem egyszer a pártot önmagától kellett megvédenem”

állítja Budaj.

Számára a legsúlyosabb változás akkor történt, amikor a “korrupcióellenes koalíció családpárti és de facto szuperkonzervatív koalícióvá kezdett válni”. A miniszter szerint ez azzal a veszélyek fenyegetett, hogy az SaS távozik a koalícióból, amely ezt követően majd a volt ĽSNS-esekre akar támaszkodni.

Hírdetés

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy politikai indoklásként törvényes az ĽSNS listáján parlamentbe jutókat fasisztának nevezni, ahogy azt Budaj, a sajtó és a liberálisok is teszik, ugyanakkor ez a narratíva kizárólag azt szolgálta, hogy a kisebbségbe szoruló kormány ki legyen szolgáltatva az SaS kegyének minden szavazásnál.

Most, hogy a platform kivált az OĽANO-ból, várható volt, hogy éles kritikát fogalmaz majd meg az OĽANO-val szemben, hiszen akár új kormányzótöbbség alakul, akár előrehozott választások lesznek – mindkét esetben Budaj számára az OĽANO az első számú konkurencia és az a fél, akit támadni kell saját döntései legitimizálása érdekében.

“Putyin Oroszországából támogatott szélsőségek, amelyek ma veszélyes hazugságokat terjesztenek és bomlasztják a szlovák társadalmat. Ahogy egykor Igor Matovič mondta: a fasiszták a gyűlölet vallását terjesztik. És most pont az OĽANO juttatná hatalomba az ĽSNS-t?”

fogalmazott Budaj a facebookon, hozzátéve, hogy a “fasizmus ideológiai hulláját a demokratikus választók ugyanolyan keményen elutasítják, amilyen súlyosan büntették Bugár Most-Hídját is a kommunizmus smeres maradványaival való együttműködéséért”.

Nem lehet elmenni szó nélkül Budaj szóhasználata mellett: a fenti idézetben lényegében demokratikus és nem demokratikus szavazókra osztotta a választókat.

Budaj szerint a párt “korrupcióellenesből szuperkonzervatívvá” való átváltozása ösztönözte a mozgalom 10 demokratikusan (értsd: liberálisan) orientál képviselőjét, hogy felálljon.

A bejegyzéséből az is teljesen világos, hogy mi volt az eddigi szerepe a Budaj-féle platformnak, és milyen célt akar ezután is képviselni. Budaj szerint ugyanis a jelenleg belpolitikai válságot “kizárólag egy OĽANO és SaS között felújított párbeszéd oldhatja fel”. 

Igor Matovič nem sokkal Budaj bejegyzését követően már reagált is a miniszter soraira:

“Janko, mindig is becsültelek, de most nagyon elszálltál azzal, amit írtál. (..) Soha senki még csak nem is fontolgatott semmilyen koalíciót az ĽSNS-szel, szemben azzal, amit írták. Ráadásul erről soha nem is folytak egyeztetések, amelyen ott lehettél volna. Vagy másképp fogalmazva: ha egy ilyen lehetőség bármikor felmerült volna, már rég napvilágra került volna. Legyünk igazságosak, főleg, így ünnepek előtt”

írta Matovič pénteken.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »