Zelenszkij szerint újabb orosz offenzíva jön, már elkezdődtek a csapatösszevonások

Zelenszkij szerint újabb orosz offenzíva jön, már elkezdődtek a csapatösszevonások

Az oroszok újabb haderőt vonnak össze a Harkiv környéki ukrán határ túloldalán – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki vasárnap Harkivban tett látogatást. Ez Ukrajna legnagyobb városa, és jelenleg ebben a térségben (de még nem a városban) zajlanak a legkeményebb harcok az ukrán fronton.

„Oroszország a [globális] agresszió hajtómotorja, és folyamatosan próbálja elérni a háború kiszélesítését. Szó szerit éppen most, ezekben a napokban, 60 kilométerre északkeletre ettől a helytől újabb orosz offenzívát készítenek elő”

mondta Zelenszkij.

fogalmazott, majd hozzátette, hogy Ukrajnának van a legtöbb tapasztalata azzal, hogy az oroszokban nem lehet megbízni, amit a háború is bizonyít.

Hírdetés

Zelenszkij fenti kijelentéseinek két célja van. Az egyik, hogy rábírja a nyugati országokat, hogy engedélyezzék Ukrajnának a tőlük kapott fegyverek bevetését orosz területek ellen. Jelenleg több ország erről hallani sem akar, még az USA is ellentmondásosan nyilatkozott a kérdésben (a védelmi miniszter nem engedélyezte, a külügyminiszter kvázi rábólintott).

Körkép-vélemény:

Mivel egy készülő offenzíva csapatösszevonásai legitim célpontnak számítanak, az ukránok szeretnének csapást mérni az orosz egységekre, még mielőtt az offenzíva megindul. Ez bizonyos szempontból érthető, ám ne felejtsük el, hogy ugyanilyen logikai alapon az oroszok is csapást mérhetnek Ukrajnát támogató szomszédos országokra, főleg, ha katonákat vagy eszközöket szállítanak rajtuk keresztül. Szerencsére ezt a fajta eszkalációt eddig sikerült elkerülni.

A másik sorok közti üzenet arra reagál, hogy a nyugati sajtó beszámolói szerint négy moszkvai tisztviselő név nélkül elismerte, hogy Putyin hajlandó lenne lezárni a háborút a jelenlegi frontvonal realitásainak megfelelően. Nem sokkal a hír után Putyin orosz elnök jelezte, hogy kész a béketárgyalásokra, de csak Ukrajna legitim vezetésével (Zelenszkij elnöki mandátuma május 20-án lejárt). Zelenszkij üzenete újra az, mint egy évvel korábban: szó sem lehet tárgyalásokról, mert az oroszokban nem lehet megbízni.

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »