Elemző: stabil kormányzást várnak a választók

Elemző: stabil kormányzást várnak a választók

Szlovákiába is szervezetten szállítják a migránsokat, ez „kalapácsként ütött bele a kampányba”, minden párt foglalkozik a kérdéssel – jelentette ki Öllös László politológus a szeptember 30-i előrehozott szlovák választással kapcsolatban szerdán az M1 aktuális csatornán.

A szlovákiai magyar elemző Somorjáról bejelentkezve elmondta, fontos kampánytéma az egészségügy is, mivel sok kórházat bezártak és sokat fenyeget a bezárás veszélye.

Közlése szerint a szlovákiai magyar gyűjtőpárt, a Szövetség helyi, regionális témákkal kampányol, mindenütt azt veti fel, ami az ottani embereket foglalkoztatja, de sajátosan magyar kampánytémája például, hogy hivatalossá tegye a magyar nyelvet ott, ahol a magyarok nagy számban élnek.

Öllös László a stabil kormányzás esélyéről kifejtette, ha sok párt jut be a parlamentbe, abból stabil kormányt a „lehetetlenséggel határos összefércelni”, ugyanakkor ha a kis pártok kiesnek, a töredékszavazatok „megdobhatják” a nagyobb pártok listáját, és akkor „kevéspárti kormány” alakulhat. Más kérdés, az mennyire lesz stabil – fűzte hozzá.

Hírdetés

A Felvidék választ című műsorban elhangzott az is, hogy összesen huszonöt párt indul a választásokon, egy listán százötven jelölt neve szerepelhet. Eddig 67-en léptek vissza a jelöltségtől, a listákon az ő nevük is szerepelni fog majd, de a rájuk leadott szavazatok érvénytelenek lesznek.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője hangsúlyozta:

A Szövetség esélyeivel kapcsolatban azt mondta, 450-500 ezer magyar szavazó van, így a 150 ezer körüli bejutási számot „nem lehetetlen megugrani”, hogy érdemi képviselete lehessen a magyarságnak a szlovák nemzetgyűlésben.

„Ha a kisebbségek a nagy pártokra szavaznak, nem tudják biztosítani a képviseletüket” – figyelmeztetett az alkotmányjogász, emlékeztetve arra, hogy korábban a nagy pártok ígéretei „nem formálódtak tetté”.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »