Elektromos buszokra pályázhatnak a városok

Elektromos buszokra pályázhatnak a városok

Összesen 50,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás igényelhető a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz finanszírozó alap terhére. Elektromos autóbuszok beszerzésére legfeljebb 80 százalékos, töltőberendezésre és töltőinfrastruktúrára kiépítésére pedig maximum 60 százalékos támogatás igényelhető a pályázaton. A támogatás aránya a korszerűtlen, magas károsanyag-kibocsátású autóbuszok lecserélésénél a kiváltani tervezett autóbuszok kibocsátási normájához igazodik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében elindított program célja a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonása a forgalomból, ezáltal a városi életminőség javítása. A pályázatokat 2022. május 5. és szeptember 30. között lehet beadni, a felhívás a palyazat.gov.hu oldalról érhető el, a szövege már megtekinthető a humda.hu és a zoldbusz.hu oldalakon.

A 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai és azok közlekedés-szervezői, helyi személyszállítási közszolgáltatói, valamint a főváros legfeljebb 100 km-es vonzáskörzetének személyszállítási közszolgáltatói indulhatnak a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinál Zöld Busz Program pályázatán. A támogatás legalább 300 millió forint és legfeljebb 10 milliárd forint lehet, melyre a forrást pozitív elbírálás esetén Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve (Recovery and Resilience Facility – RRF) biztosítja.

Hírdetés

– Folyamatosak az elektromos meghajtású buszok beszerzései Magyarországon. A Volánbusz Zrt. még tavaly átvett 40 darab Mercedes-Benz eCitaro buszt, illetve rövidesen további 60 autóbusz érkezik, ezek Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben közlekednek majd. A Zöld Busz Program első pályázatán további 23 elektromos hajtású autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg idén. Ezek Miskolcon, Pécsett, Veszprémben és Szegeden közlekednek majd. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság kiemelten fontos a HUMDA számára. Ügynökségünk komplex módon közelít a járműipari ökoszisztémához és szeretnénk a szinergiákat a lehető legnagyobb mértékben kiaknázni a közösségi közlekedés területén is – mutatott rá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »