Elbizakodás

Most megy a 2024-es sznúker világbajnokság. Ami arról híres, hogy az egyetlen sport, amiről van valamilyen értelmezhető szintű tudásom, mert egyébként nagyon nem érdekel a sport.

Alapvetően ez egy angol játék. A XIX. század végén találták ki Indiában unatkozó angol katonatisztek. Egy nap rájöttek, a normál billiárd minden verziója (nyolcas biliárd, kilences biliárd, karambol biliárd) már unalmas nekik, így kitaláltak egy nehezebb verziót: nagyobb asztal, kisebb golyók, több golyó, bonyolultabb szabályok. Nem véletlen, hogy amióta van sznúker világbajnokság (1927 óta, 2 megszakítással: 1941-1945 és 1958-1963) egyetlen egyszer fordult elő, hogy nem brit vagy legalábbis brit ex-gyarmati játékos lett a viláhbajnok, ez épp tavaly volt.

S már a világbajnokság első napján tanulságos esemény zajlott.

A sznúker világbajnokság jelenlegi formátuma: 32 játékos vesz részt kieséses szakaszokban. A 32 játékosból 16 automatikusan kap meghívást, ez a mindenkori világranglista első 16 helyezettje, a többi 16 helyet pedig a világbajnokságot megelőző selejtezőkön lehet megszerezni. Aztán az első körben a sorsolás úgy megy, hogy mindig egy világranglistás és egy selejtezőkön bejutott kerüljön szembe egymással.

A tavalyi világbajnok a világranglista első helyén állt éppen, így meghívásos játékos, vele szemben egy a ranglista 31. helyén lévő játszott. Az első kör 19-frémes, azaz az jut tovább a második körbe, aki megnyer 10 frémet.

A tavalyi világbajnok, Luca Brecel magabiztosan vezetett 9:6 frém aránnyal, azaz már csak egy kellett neki. A 16. frémben is erősen vezetésre állt 55:1 pontaránnyal. A srácon látszott: már azt latolgatja, ki lesz az ellenfele a második körben.

Hírdetés

Túlságosan elbízta magát. Aztán amikor a „pókot” használta – ez az egyik megengedett segédeszköz lövéseknél -, láthatóan nem összpontosított eléggé és hibásan lőtt/lökött (nem tudom magyar sznúker nyelven mi a használt szó). Persze sokkal nehezebb lőni segédeszközzel, ez tény, hiszen ilyenkor nincs rendes kéztámasztás.

Nem aggódott eleinte túlságosan, hiszen egy ilyen hiba nem számít 9:6-nál. Az ellenfele megnyerte a frémet azonban, ekkor már látszott Brecel arcán: érzi, hogy nem lett volna szabad ilyen könnyelműen viselkednie.

S ettől kezdve az egyébként jól játszó Brecel – persze ezen a szinten eleve nincsenek rossz játékosok, ezek a legjobbak legjobbjai – balszerencsés lett. Folyamatosan nehéz helyzetbe keveredett, az ellenfele viszont nem. 9:7 után 9:8 lett, majd 9:9, aztán a 19. frémet is nyerte az ellenfele, s Brecel kiesett.

Az utolsó frémet feltette az Eurosport a YT-csatornájára, itt már Brecel igazi hibát is vét a hatalmas lelki nyomás miatt:

Akadt olyan komment is, hogy direkt vesztett, ez valami fogadási csalás. Szerintem kizárt: annyit nem tudnak fizetni neki, hogy megérje anyagilag. Meg látszott is rajta.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »