Egymillió kopt és muszlim zarándok ünnepli együtt Szűz Mária születésének ünnepét Egyiptomban

Egymillió kopt és muszlim zarándok ünnepli együtt Szűz Mária születésének ünnepét Egyiptomban

Idén több mint egymillió egyiptomi kopt keresztény és muszlim zarándokot várnak Dzsabal al-Tajr (Jabal al Tayr) Mária-kegyhelyéhez, az egyiptomi Minja kormányzóság területén lévő Szamalut (Samalut) város közelébe a következő napokban, amikor a kopt egyház Szűz Mária születését ünnepli.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi rendelkezések által erősen korlátozott évek után idén a kegyhely környéke ismét megtelt árusokkal, sátorokkal és ételt árusító standokkal, melyek hagyományosan jellemzik a Szűz Mária tisztelet e nagy tömegeket vonzó rendezvényét. Ráadásul az állami és helyi hatóságok külön figyelmet és forrásokat fordítottak az ünnepségek zökkenőmentes lebonyolításához szükséges közszolgáltatások biztosítására, mint a gyors hulladékelszállítás, vagy a biztonság és a rendfenntartás összehangolása.

A Mária születése tiszteletére e helyen rendezett ünnepségek május végén kezdődnek, s egy hétig tartanak. A Mária-kegyhely a Szent Család-zarándokút egyik legfontosabb állomása;

Az egyiptomi kormány évek óta törekedett a Szent Család-zarándokút támogatására, hogy vonzóvá tegye a világ minden tájáról érkező zarándokok és turisták számára. Amint arról a témával foglalkozó oldalak, mint a Copts Today is beszámolt, idén az állami és helyi hatóságok külön figyelemmel kísérik az ünnepségeket és a zarándoklatokat. Többek között azért, hogy felmérjék a kegyhely körül épített első állami és magán finanszírozású létesítmények – új utak, parkolók, zöldterületek, szálláshelyek – hatékonyságát, ami támpontot ad a kegyhely és a Szent Család-zarándokút különböző más állomásait érintő turisztikai fejlesztési programok tervezéséhez.

A Szűz Mária tiszteletére emelt templomot Jabal al-Tayrban (mely azt jelenti, Madarak hegye) Kr. u. 328 körül alapították Konstantin császár édesanyja, Ilona akaratából, s a kopt keresztények egyik legkedvesebb kegyhelyévé vált. Az eredeti, sziklába vájt kultuszhelyen évente csupán három alkalommal tartanak liturgikus szertartást, a kopt keresztények három főünnepén.

Hírdetés

A helyi hagyomány szerint a Szent Család, miután Samalut városához ért, átkelt a Níluson Kelet felé, éppen ott, ahol ma a kolostor áll, és letelepedett abban a barlangban, amely köré később felépítették az ősi templomot. A Madarak hegyét, ahol a kolostor található, Tenyér hegynek is nevezik, mert a legenda szerint miközben a kicsi Jézus Máriával és Józseffel a hegy mellett volt, egy hatalmas szikladarab levált, és úgy tűnt, maga alá temeti őket. Ekkor az Úr Jézus kinyújtotta a kezét, megállítva a legördülő sziklát, melyen ott maradt tenyerének lenyomata.

Jabal al-Tayr kolostorában egész évben virágzik Jézus Édesanyjának tisztelete, mely a muszlimok körében is elterjedt, akik főként augusztusban, Mária elszenderedésének ünnepe körüli tizenöt napban zarándokolnak el a kegyhelyhez, hogy kegyelmeket kérjenek és imádkozzanak.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »