A cseh államfő megmondta a tuttit

A cseh államfő megmondta a tuttit

Ukrajna közeledik egy olyan ponthoz, ahol az emberi erőforrások és az ukrán lakosság támogatása lesz a korlátozó tényező – mondta Petr Pavel cseh elnök az ARD televíziónak. 

Véleménye szerint ezért a Nyugatnak minden eszközzel támogatnia kell az országot, és világossá kell tenni Oroszország számára, hogy nincs értelme folytatni a háborút, mert nem fog további katonai sikereket elérni.

– mondta az elnök.

Arra a kérdésre, hogy miért tart ilyen sokáig a szállítás, Pavel így válaszolt:

Minél több fél tud a kezdeményezésről, annál nagyobb lesz a verseny. Egyrészt nyilvánosságra kellett hozni a kezdeményezést, hogy más országok támogatását is elnyerjük, másrészt viszont felfedtük a kártyáinkat is, amit Oroszország most természetesen kihasznál. Ez az egyik oka annak, hogy a kezdeményezés nem halad olyan gyorsan, ahogyan azt mi szeretnénk”.

Hírdetés

Pavel szerint a Nyugat nem vesztette el a reményt Ukrajna győzelmében, de a háborúban mostanáig „nagyon óvatosan támogatta az ukránokat. Kezdettől fogva az volt a cél, hogy megakadályozzák a konfliktus eszkalálódását. Minden egyes új szakaszról hosszú viták folytak”.

Pavel meg van győződve arról, hogy ha „a mérlegelésnek és a kockázatértékelésnek ezt az időszakát átugrottuk volna, Ukrajna hónapokkal, sőt talán évekkel korábban is kapott volna támogatást, és a helyzet másképp alakulhatott volna”.

Pavel az EU-hoz később csatlakozott tagállamoknak az orosz agresszióval szembeni határozott álláspontját a Szovjetunióval és Oroszországgal kapcsolatos közvetlen tapasztalataikkal magyarázta.

És ezek nem túl pozitívak. A legtöbb nyugati országnak viszont csak közvetett tapasztalata van – ők inkább egy normális európai államnak tekintik Oroszországot”

– mondta, majd így folytatta:

Az orosz értékrend egészen más, mint a miénk. Ezért nagyon naiv dolog lenne az engedmények, a kölcsönösen előnyös megoldásra való törekvés pozíciójából közelíteni Oroszországhoz. Oroszország eddig csak ‘győzelmet’ és ‘vereséget’ ismert”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »