Egyik cél, hogy Šefčovič megőrizhesse az EB alelnöki posztját

Egyik cél, hogy Šefčovič megőrizhesse az EB alelnöki posztját

Szlovákia erős pozíciót szeretne kiharcolni az EU-csúcson Maroš Šefčovič számára a következő időszakra az Európai Bizottságban (EB).

Ezt jelentette ki Peter Pellegrini köztársasági elnök az Európai Tanács rendkívüli ülésének kezdetén, ahol az uniós intézményekben betöltendő legfontosabb pozíciókról egyeztetnek – tájékoztatott a TASR brüsszeli tudósítója.

Hétfő este Brüsszelben találkoztak az uniós kormányfők és államfők, hogy a június eleji európai parlamenti választás eredményének fényében döntsenek a legfontosabb tisztségekről, vagyis arról, ki lesz az EB, illetve az Európai Tanács elnöke a következő öt évben, továbbá hogy ki irányítsa az unió külpolitikáját.

Pellegrini a tárgyalások megkezdése előtt hangsúlyozta, hogy Szlovákia konstruktív partner lesz a tárgyalások során. Fő célja – amiről egyeztetett a miniszterelnökkel is -, hogy a tárgyalások során a lehető legjobb pozíciót harcolja ki Maroš Šefčovič szlovák uniós biztos számára.

Hírdetés

„A legerősebb és legnagyobb befolyást jelentő pozíciót szeretném kiharcolni számára a következő öt évre. Úgy fogok tárgyalni, hogy az erre az eredményre vezessen. Nem blokkolni, hanem valamit valamiért kérni Szlovákia számára. Úgy gondolom, ez teljesen logikus” – mondta.

A TASR kérdésére, hogy mi lenne ez a poszt, az államfő leszögezte, mindenképpen megpróbálja elérni, hogy Šefčovič megőrizhesse az EB alelnöki posztját, továbbá valamilyen erős gazdasági posztot is.

Emlékeztetett továbbá, hogy Kelet- és Közép-Európa alulreprezentált az EU-ban a fontos posztok szempontjából, és hogy az Európai Tanács legutóbbi elnöke Európának erről a részéről Donald Tusk jelenlegi lengyel miniszterelnök volt.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »