Egyelőre nincs megállapodás Európa vezetői között az uniós intézményekről. Orbán az EPP-t bírálta

Egyelőre nincs megállapodás Európa vezetői között az uniós intézményekről. Orbán az EPP-t bírálta

Az Európai Unió vezetői hétfő esti informális brüsszeli csúcstalálkozóján egyelőre nem tudtak megállapodni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki poszton való maradásáról, illetve más uniós vezető tisztségek betöltéséről. – mondta újságíróknak Petr Fiala cseh miniszterelnök a több mint négyórás hétfői találkozó után. A tagországok elnökei és miniszterelnökei a jövő heti, csütörtöki és pénteki csúcstalálkozón szeretnék a végső megállapodásokat megkötni. Az uniós országok vezetői jelezték, hogy nincs messze a megegyezés.

„Az Európai Tanács mai ülésének célja az volt, hogy véleményeket, nézeteket, prioritásokat cseréljünk, megpróbáljuk valahogyan tükrözni a választások eredményeit, és felkészüljünk a következő tárgyalásokra”

– mondta a cseh miniszterelnök a csúcstalálkozó után. Szerinte már az a tény is fontos, hogy az EU vezetői találkoztak, és megbeszélték prioritásaikat, áttekintették az EU jövőbeli feladatait a jövő heti csúcstalálkozó előtt.

A hétfői vita egyik fő tanulsága a cseh miniszterelnök szerint az volt, hogy „a Green Deal céljainak, vagyis a klímacéloknak való kitűzésekor sokkal jobban meg kell nézni a valóságot, hogy azok elérése ne rontsa az életszínvonalat, életminőséget és a polgárok jólétét”.

„Jó megbeszélés volt. Azt hiszem, jó irányba indultunk el, de még nincs megállapodás”

– mondta Charles Michel, az Európai Tanács leköszönő vezetője. Szerinte az uniós vezetők „kollektív felelőssége”, hogy június végéig megállapodás szülessen.

A kötetlen vacsora csúszással kezdődött, mert az európai pártcsaládok vezetői már ezt megelőzően tárgyaltak a leglamgasabb uniós posztok elfoglalásáról.

Hírdetés

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a találkozó után bírálatát fejezte ki, hogy az EPP inkább a szociáldemokratákkal és a liberális Renew frakcióval egyezte meg, ahelyett, hogy a jobboldali pártokhoz fordulna.

„Ma Brüsszelben elhanyagolták az európai emberek akaratát”

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy a jobboldali pártok erősödtek a választásokon.

A néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok frakciói azonban továbbra is többségben vannak az Európai Parlamentben. A frakciótagok száma azonban nem végleges, és csaknem 90 képviselő szerepel függetlenként. Köztük Orbán fideszes képviselői is.

Jelenleg összesen négy funkcióról vitáznak. Az Európai Bizottság jelenlegi vezetője, az EPP képviselője, von der Leyen ismét indul az Európai Bizottság elnöki posztjáért. A szocialisták fő jelöltje az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök. Ezen felül valószínűleg Kaja Kallas észt miniszterelnöknek kellene az EU-diplomácia élére kerülnie. A máltai Roberta Metsola szeretne maradni az Európai Parlament elnöke.

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »