Egy vulkánkitörésben veszett oda a tambora nyelv valamennyi beszélője

Egy vulkánkitörésben veszett oda a tambora nyelv valamennyi beszélője

209 évvel ezelőtt az akkor már évek óta forrongó indonéziai Tambora vulkán robbanásszerűen kitört, elpusztítva maga körül Sumbawa szigetét, és több mint száz köbkilométernyi hamut és törmeléket szórva a légkörbe, amelynek hatását az egész bolygó megérezte. 1815 áprilisában történt a valaha megfigyelt legerősebb vulkánkitörés.

A Tambora rétegvulkán Indonéziában helyezkedik el, a csendes-óceáni tűzgyűrű részét képezi. A tűzgyűrű a Csendes-óceán medencéjét körbefutó, magas tektonikai aktivitást mutató sáv, amelyen számos szunnyadó és működő tűzhányó helyezkedik el. A kitörést megelőzően a Tambora évszázadokig szunnyadt, de 1812-től kezdve már mutatkoztak jelei annak, hogy ismét működésbe léphet: időnként zaj és füst tört fel a kráterből.

A kitöréssorozat végül 1815. április 5-án kezdődött meg, olyan erős robbanások kíséretében, hogy azok hangja 1400 kilométernyire is hallható volt. Április 6-án Jáva keleti részén vulkáni hamu hullott az égből, és további robbanásokat lehetett hallani; a 2600 kilométerre lévő Szumátrán ezeket puskalövéseknek vélték.

Április 10-én, helyi idő szerint este hét óra körül a Tambora – jobb kifejezés híján – felrobbant, egyszerre lökve ki magából negyven köbkilométernyi, kb. 10 milliárd tonnányi törmeléket. Sir Stamford Raffles, Holland Kelet-India akkori angol kormányzója így írt a megsemmisülő Tamboráról: „Rövid időn belül a Saugar melletti hegy egésze folyékony tűzből látszott állni, amely minden irányba tovaterjedt.” Habkő záporozott alá az égből, és a hegy oldalán izzó törmelékárak zúdultak le, mindent elsöpörve maguk előtt. A kitörések április 17-éig folytatódtak, hamufelhőbe burkolva a környező szigeteket, de hatásuk sokkal tovább – és távolabb is – érvényesült.

Hírdetés

A kitörés a 8 fokozatú VEI-n (Volcanic Explosivity Index, vulkánkitörési index) 7-es besorolást kapott, és a történelmi idők legnagyobb erejű kitöréseként tartják számon. (Erősebb kitöréseket csak más földtörténeti korokból ismerünk.) A korábban mintegy 4300 méter magas tűzhányó, az indonéz szigetvilág egyik legmagasabb csúcsa 2851 méteresre zsugorodott. A hamuoszlop 43 kilométernél is magasabbra nyúlt fel a sztratoszférába, a kiszórt anyag teljes térfogatát 160–213 köbkilométernyire becsülik.

Sumbawa szigetén a növényzet egésze elpusztult, a kidöntött, tengerbe sodort fák a vulkáni törmelékkel együtt hatalmas habkőtutajokat alkotva sodródtak a tengeren. A szigeten és közvetlen környékén 10–11 ezer közé becsülik a halálos áldozatok számát; a szigeten élő tambora kultúra tagjai, és így a tambora nyelv valamennyi beszélője életét vesztette a katasztrófában. A hosszú távú hatások azonban világszerte érezhetőek voltak, mivel a légkörbe került gázok, hamu és törmelék jelentősen befolyásolták az éghajlatot, vulkanikus telet okozva.

Az 1816-os évet közkeletűen a „nyár nélküli év” néven emlegetik. A globális átlaghőmérséklet 0,4–0,7 °C-kal csökkent, Európában az 1766 és 2000 között észlelt legalacsonyabb nyári hőmérsékleteket mérték. A napóleoni háborúkból éppen csak lábadozó Európában az alacsony terméshozamok széles körű éhínséget eredményeztek, ami természetesen a szegényebb rétegeket sújtotta a leginkább. Magyarországon a vulkáni hamutól barna színezett hó hullott a nyáron. Ázsiában a monszunidőszakban jelentkező zavar a termést tönkretevő áradásokhoz és járványokhoz vezetett. Ezeket a hatásokat tovább fokozta a 14. század óta tartó globális lehűlés (az úgynevezett kis jégkorszak), illetve a Nap aktivitásában ekkor mutatkozó Dalton-minimum is.

A nyár nélküli év áldozatairól nincsenek pontos számaink, sokszor még hozzávetőleges becsléseink sem, de az elhunytak száma minden valószínűség szerint milliós lehet. A Tambora környéki szigeteken 60–100 ezren halhattak meg rövid időn belül a kitörés közvetett következményeitől: éhínségektől, betegségektől és az elszaporodó kártevőktől. 1816 és 1819 között csak Angliában és Írországban 65 ezren haltak bele az alultápláltság miatt elharapódzó tífuszjárványokba. Az éhínségek több helyen lázadásokhoz, fosztogatásokhoz vezettek, amiket a hatóságok sokszor kegyetlenül levertek. Mindent egybevetve a Tambora kitörése a 19. század legsúlyosabb éhínségéhez vezetett.

A Tambora tűzhányó a mai napig aktív. Bár az 1815-ös kitörés során a hegy felső 1200 méter magas szakasza beomlott, és helyén egy 6–7 km átmérőjű kaldera formálódott, a vulkán elméletileg bármikor kitörhet. Az indonéz hatóságok folyamatos megfigyelés alatt tartják a hegyet, annak ellenére, hogy az 1815-öshöz hasonló nagyságrendű kitörésekből átlagosan 500–1000 évente csupán csak egy fordul elő világszerte. Viszont egy ilyen kitörés a mai viszonyok között mintegy nyolcmillió embert érintene a Tambora közvetlen közelében.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »