Egy tanulmány szerint nem túl hatásos a negyedik oltás az omikron ellen!

Egy tanulmány szerint nem túl hatásos a negyedik oltás az omikron ellen!

Az izraeli tanulmány adatai azt sugallják, hogy a negyedik adag nem erősíti tovább az immunitást, egyszerűen csak helyreállítja a maximális antitestszintet.

A kutatásban, amelyet még külső szakértők nem bíráltak el, részt vett egy körülbelül 150 főből álló csoport, akik a Biontech/Pifzer vakcináját kapták negyedik adagként, valamint egy másik, körülbelül 120 főből álló csoport, ők a Moderna vakcináját vették fel. Az eredményeket összehasonlították  kontrollcsoportokkal, amelyek olyan alanyokból álltak, akik három adag vakcinát kaptak – írja a DPA. Az eredmények azt mutatták, hogy a vakcina negyedik adagja az egészségügyi dolgozóknál visszaállította az ellenanyagszintet az oltás után tapasztalt szintre, de gyakoriak voltak a fertőzések.

A kutatók szerint a negyedik adag hatékonysága a három adaggal beoltott személyekhez képest 11 (Moderna) és 30 százalék (Biontech) között mozog az omikron variáns elleni védelem szempontjából. A tanulmány szerzői szerint a negyedik dózis leginkább az idősebb korosztályok és a veszélyeztetett csoportok előnyére válik, mivel előreláthatóan megakadályozza a betegség súlyos lefolyását.

Hírdetés

A tanulmány szerint az egészségügyi dolgozóknál a fertőzés enyhe tünetekkel jelentkezett, de potencionálisan fertőzőek voltak.

Eredményeikből arra következtettek, hogy egyre sürgősebbé válik az új generációs vakcinák kifejlesztése – írja a DPA. Összességében az adatok azt sugallják, hogy a negyedik adag nem erősíti tovább az immunitást, egyszerűen csak helyreállítja a maximális antitestszintet.

(pluska, tasr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »