Az időseknek júniusban emelt szülői nyugdíjat fizetnek ki

Az időseknek júniusban emelt szülői nyugdíjat fizetnek ki

Júniusban 908 043 idősnek fizetnek ki egyszeri, emelt szülői nyugdíjat. Egy szülő átlagos szülői nyugdíja havi 28,20 euró, azaz összesen 338,40 euró egy évre. A munka-, szociális- és családügyi minisztérium közölte, hogy a Szociális Biztosító által a szülői nyugdíjra kifizetett teljes összeg meghaladja a 307 millió eurót.

Az Szociális Biztosító szerint a szülői nyugdíj összege attól függ, hogy a gyermek mennyit keresett 2022-ben, és fizetett-e társadalombiztosítási járulékot. A szülői nyugdíj maximális havi összege gyermekenként 23,50 euró lesz, ami 2023-ban 1,70 eurós növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A gyermekenkénti átlagos havi összeg 15 euró lesz.

A biztosító pontosította, hogy a bónuszt mind a normál, mind a rokkantnyugdíjban részesülő idősek megkapják, ha már betöltötték a nyugdíjkorhatárt. A szülői bónusz megilleti a szolgálati nyugdíjat kapó volt rendőröket és katonákat is, de nekik is meg kell felelniük a nyugdíjkorhatár feltételének.

Hírdetés

A Szociális Biztosító szerint a külföldről nyugdíjat kapó idősek is kapnak szülői bónuszt. A feltétel azonban az, hogy gyermeküknek 2022-ben Szlovákiában kellett dolgoznia és társadalombiztosítási járulékot fizetnie. A támogatásra azok a szülők is jogosultak, akiknek gyermeke szülői szabadságon van. Azok a szülők viszont, akiknek gyermeke külföldön él és dolgozik, nem kap szülői bónuszt.

A biztosító a honlapon található kiegészítő anyagaiban leszögezte, hogy a gyermekek akár meg is tagadhatják szüleik szülői nyugdíjához való hozzájárulásukat. Ezzel kapcsolatban 2024. augusztus 31-ig nyújthatják be nyilatkozatukat. Ha ezt nem teszik meg, a szülői bónuszt legalább öt évig folyósítják a szülőknek.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »