Egy mellrákszűrés eredményei

Egy mellrákszűrés eredményei

Száz nőből alig tízen, tizenöten jelentkeztek korábban mellrákszűrésre, a megvizsgált páciensek legalább felénél valamilyen elváltozás volt kimutatható, s bár száz esetből még nem lehet biztos következtetéseket levonni a női lakosság ez irányú egészségi állapotára vonatkozóan, az eredmények figyelemfelkeltőek – véli a sepsiszentgyörgyi ProVitam diagnosztikai központ echográf vizsgálatokban is képzett szakorvosa. Dr. Terza Líviát az ALMA Egyesület által kezdeményezett és támogatott októberi ingyenes programról kérdeztük, amelyről a szóban forgó civil szervezet egy hétvégi közleményben számolt be, amelyben arra is kitérnek, hogy a projektet folytatják.

Az évente egyszeri mellvizsgálattal kiszűrhetőek lennének a rosszindulatú elváltozások, és ha korai fázisban ismernek fel egy daganatot, sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy eredményesen kezelhető a páciens – hangsúlyozza dr. Terza Lívia. A mellrák alattomos betegség, a daganat tünetmentesen fejlődik ki, nem fáj, ezért kell megelőző vizsgálatokra jelentkezniük a nőknek – mondotta. A szakorvos kiemelte, a rosszindulatú elváltozás akár egy-két évig is ott lappanghat, és nem tudunk róla, de ha idejében diagnosztizálják, akkor a megfelelő terápiával karban tartható. Dr. Terza Lívia szerint ma már adottak a feltételek, hogy minden nő éljen a lehetőséggel, vegyen részt mellrákszűrésen, az ilyen akciók, mint amit az ALMA Egyesület szervezett, különösen alkalmasak arra, hogy azok is eljussanak vizsgálatra, akik egyébként nem jelentkeznének.

Hírdetés

Az ALMA Egyesület közleménye szerint folytatják a programot, de ezúttal azokat segítik hozzá a további vizsgálatok elvégzéséhez, akiknél valamilyen elváltozást észleltek, azok számára pedig, akiknél már korábban diagnosztizálták a mellrákot, támogatócsoportot hoznak létre. Az Alina Botezatu egyesületi elnök által jegyzett tájékoztatóban közlik a szervezet előjegyzési elérhetőségét és telefonszámát: [email protected], 0742 519 843.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »