Egy fiatal megrázó üzenete: „A gázai háború felhívás arra, hogy jobban törődjünk egymással”

Suhail Abo Dawod, egy 18 éves katolikus, aki a gázai Szent Család-plébánián talált menedéket, üzentében kifejezi meggyőződését, hogy a háború lehetőséget kínál az embereknek arra, hogy jobban szeressék egymást és megváltoztassák a hozzáállásukat.

Több mint hétszáz ember talált menedéket a Gáza északi részén található Szent Család katolikus plébánián, miután október 7-én kitört az izraeli-Hamász háború. Keresztény közösségként fogtak össze, naponta kétszer miséznek, és számtalanszor imádkozzák a rózsafüzért a békéért és oltalmazásért. Ugyanakkor nehéz helyzetbe is kerültek, mivel a víz- és élelmiszerkészletek fogytán vannak, és a több mint három hete egy templomban való élet és alvás gyakorlati nehézségei megviselik őket.

A csoport egyik fiatalembere, Suhail Abo Dawod a külvilág számára a belátás és a remény hangjává vált: rövid leveleket küld, amelyekből kiderül, hogy a bizonytalanság és a megpróbáltatások közepette is Krisztushoz akarnak ragaszkodni.

Legutóbbi, október 30-án, hétfőn írt levelében, amelyet a Vatican News publikált, Abo Dawod elismerte, hogy „a háború egy újabb nehéz és kemény napját élte át Gázában”. Ugyanakkor megragadta az alkalmat, hogy néhány „egyszerű lelki gondolatot” osszon meg, amelyek távol vannak a háború politikai oldalától. „Határozottan hiszem, hogy ez a háború üzenet az egész emberiségnek, nekünk, mindenkinek – írta. – De azt is gondolom, hogy Istennek üzenete van a gázai keresztény közösségünk számára is.”

„Minden felhőnek van egy ezüstös oldala” – tartja a régi mondás. Abo Dawod pedig úgy érzi, hogy a háború „az élet kemény leckéjét” kínálja. „Talán a háború után mindannyian arra vagyunk hivatottak, hogy jobban szeressük és jobban segítsük egymást, mint egy egységes család, pontosan úgy, ahogyan Jézus segített és szolgált. Úgy kell áldozatot hoznunk, ahogyan Jézus feláldozta magát értünk.” A személyes hozzáállásnak és a viselkedésnek meg kell változnia egy ilyen nehéz időszak után – hangsúlyozza Abo Dawod.

Hírdetés

„Másként fogunk élni – írja. – Egyedülállóan jó szívvel fogunk segíteni egymásnak, úgy szolgálva az embereket, ahogyan Jézus is meggyógyította őket sok betegségből, az ő nagy és szép lelkével.”

A fiatal katolikus levele végén felidézett egy leckét, amelyet már megtanult, miután október 25-én egy izraeli légicsapás lerombolta földi lakhelyét Gázában.

 – írta. A jövőbe tekintve Abo Dawod egy Thomas Moore-gondolatot idézett: „A földön nincs olyan bánat, amelyet az Ég ne tudna meggyógyítani.”

Forrás és fotó: Vatican News angol szerkesztősége

Kuzmányi István/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »