Egy éve volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Emlékezzünk együtt! (7. nap)

Egy éve volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Emlékezzünk együtt! (7. nap)

Az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani egy évvel. Így Budapest végül 2021. szeptember 5. és 12. között adott helyet a katolikus világeseménynek. A NEK hetedik napjára emlékezünk vissza összefoglalónkban.

Szeptember 11-én, szombaton a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetedik napján rendezték meg a Margitszigeten a Katolikus Társadalmi Napot (KATTÁRS) és a NEK családi napját. Előbbit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága, utóbbit a Családok Jézusban Közösség szervezte.

A megjelenteket – akik között több főpásztor is volt – Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke, valamint a Gorove házaspár, László és Kriszta, a Családok Jézusban Közösség magyarországi szervezetének vezetői köszöntötték.

Székely János az eseményen úgy fogalmazott, a házasság és a család ünnepe az együttlét, mely során azt a titkot ünneplik az összegyűltek, amit Jézus nem korlátoz, amiből nem elvesz, hanem amihez hozzáad, amit gazdagít, megajándékoz.

Krisztusban maga a valóság legmélye tárult fel. Isten és az ember titka, egy hatalmas, életadó forrás, ahogyan a kongresszus mottója is mondja: „Minden forrásom belőled fakad.”

Krisztus arra tanít minket, hogy szeretetre születtünk, hogy az életünket ajándékká tegyük. Akkor lesz valaki boldog, ha ajándékba adja az életét a másiknak.

Gorove László, a Családok Jézusban Közösség vezetője, utalva a programon jelen lévő csaknem száz szerzetesi és civil szervezetre, illetve a családi mozgalmakra, valamint a rengeteg emberre – felnőttre és gyermekre egyaránt –, elmondta: amikor a családi nap ötlete megszületett, nem gondolta volna, hogy ilyen nagy és csodálatos rendezvény nő ki ebből. László felesége, Kriszta megszólítva a hallgatóságot hozzátette: „Nézzétek körül, milyen színes a mi Egyházunk!”

A Nagyszínpadon és a Kamaraszínpadon egymás után léptek fel ismert együttesek, illetve előadók, köztük Lackfi János költő és Csókay András idegsebész.

Hetven kiállítósátorban várták közösségek, szerzetesrendek, egyházi szervezetek a családokat felnőtteknek és gyerekeknek is szánt programokkal.

A beszélgetősátorban a nap folyamán olyan témák kerültek elő, mint a teremtésvédelem, a társadalmi felzárkóztatás, de megemlékeztek a World Trade Center elleni támadásról is, ami éppen húsz évvel korábban, szeptember 11-én történt, valamint ennek kapcsán szó volt a vallások közötti párbeszédről.

A párkapcsolatokról Guba Juditot és Imrét, valamint Gorove Krisztát és Lászlót kérdezte Martí Zoltán a beszélgetősátorban. Kiemelték, nagyon fontos, hogy tegyünk a kapcsolatunkért rászánt idővel, jó kommunikációval.

A kiállítósátrak egyikében az államfő felesége, Herczegh Anita is jelen volt a Regőczi István Alapítvány részéről, melyet férjével közösen a koronavírus-járvány árváinak megsegítésére hoztak létre.

Hírdetés

A program végén Veres András, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke hirdette ki, hogy a 2022-es KATTÁRS Szegeden lesz. Kifejezte örömét a mai nap sikere láttán. „A KATTÁRS-at azzal a szándékkal indítottuk útjára, hogy rávilágítsunk arra, hogy az élet minden területén ott van az Egyház, hiszen a hit nekünk nem egy ideológia, hanem a mindennapi élet” – fogalmazott Veres András.

A Margitszigeten zajlott rendezvényről szóló beszámolónkat ITT és ITT olvashatják.

*

A NEK szombati napján a budapesti Kossuth Lajos téren mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Ezt követően a hívek eucharisztikus, gyertyás körmenetben vonultak át a Hősök terére, ahol szentségi áldással ért véget az esemény.

A szentmise előtt kulturális műsort nézhettek meg a jelenlévők, emellett tanúságtételek is elhangzottak. Ezt követően I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka mondott beszédet, amit ITT olvashatnak.

A szentmisén jelen voltak az eucharisztikus kongresszuson részt vevő főpásztorok, valamint a közélet jeles képviselői.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében rámutatott: „Krisztus keresztje, megváltó szeretete és feltámadása a remény jele számunkra. Most itt van velünk a téren a missziós kereszt, amely a budapesti Városmisszió és az eucharisztikus kongresszus jelképe volt. De hogyan tudjuk megjeleníteni keresztény reményünket városunk utcáin, munkahelyükön, vagy hogyan tudjuk átélni templomainkban napról napra?” – tette fel a kérdést a főpásztor.

„Ezért választottuk a kongresszus szemléletes jelképének a missziós keresztet. Ebbe a keresztbe foglaltuk a magyar szentek és boldogok ereklyéit, Szent István és Szent Gellért korától napjainkig. Ebbe illesztettük a legújabb vértanúk maradványait is, magyarokét és nem magyarokét az egész Kárpát-medencéből és a közeli régiókból.

A homília végén Erdő Péter arról szólt, a szentmisén szolgálva megérzi az ember Krisztus személyes közelségét. Azért ünnepeljük a szentmisét, „mert atyáink és őseink a hitben ott, Jeruzsálemben együtt voltak a Názáreti Jézussal. Uruknak és Mesterüknek mondták Őt. Ő pedig az utolsó estén, mielőtt elfogták, elítélték és keresztre feszítették, együtt evett tanítványaival. Kenyeret vett a kezébe és azt mondta: Vegyétek, egyétek, ez az én testem. Ugyanígy kezébe vette vacsora után a borral telt kelyhet és azt mondta: Igyatok ebből mindnyájan! Ez az én vérem kelyhe, az új szövetségé, mely értetek kiontatik a bűnök bocsánatára. És a tanítványok érezték, hogy itt valami titokzatos dolog történt. Valami, ami nagyobb, mint mi vagyunk.

Az eucharisztikus körmenetben a hívek az Akadémia utcán és a József Attila utcán át vonultak az Andrássy útra, követve az Oltáriszentséget hordozó, virágdíszes autót. A hangszórókon keresztül rövid elmélkedéseket és imádságokat lehetett hallani – magyar és több idegen nyelven is –, és ismert egyházi énekek szóltak, melyeket a több tízezer zarándok együtt énekelt. Amikor felcsendült a kongresszus himnuszának refrénje:

Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett,
Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!

– sok ezer mécses emelkedett a magasba.

Fotó: Merényi Zita; Lambert Attila

Magyar Kurír
(sza)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »