Egy amerikai transznemű olimpikon azzal fenyegetőzött, ha dobogóra kerül, elégeti az amerikai zászlót

Egy amerikai transznemű olimpikon azzal fenyegetőzött, ha dobogóra kerül, elégeti az amerikai zászlót

A BMX Freestyle versenyző Chelsea Andrea Wolfe, aki transznemű nőnek vallja magát és a tokiói olimpián a freestyle BMX kerékpársport bajnokaként képviselheti az Amerikai Egyesült Államokat, tavaly már úgy nyilatkozott, hogy célja az olimpiai érem megszerzése, „hogy elégethessek egy amerikai zászlót a dobogón”.

„Az a célom, hogy megnyerjem az olimpiát, hogy elégethessek egy amerikai zászlót a dobogón. Erre koncentrálnak egy világjárvány idején. A transznemű gyerekek bántására” – írta Wolfe a Facebookon 2020. március 25-én, és utalt egy linkkele a PinkNews történetére, amely a Trump-kormány idején hangoztatott, a női atlétikában szereplő transznemű nőkkel kapcsolatos álláspontjáról szólt – közli a Hirado.

A transzgender sportolóként ismert Chelsea Wolfe a tokiói olimpián az amerikai BMX csapat tartalékosaként vesz majd részt,

így most lehetősége nyílt az egy évvel ezelőtti tervének megvalósítására.

Wolf tavalyi kijelentését azzal indokolta, hogy az akkori amerikai elnök, Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy a transznemű női sportolókat a versenysportokban biológiai férfiként kellene kezelni és elbírálni.

Bár a bejegyzést azóta Wolfe eltávolította, a Fox News amerikai hírportál megkereste a transznemű sportolót, aki azzal magyarázta kijelentését, hogy a zászló elégetésével nem az országát szeretné megalázni, hanem ezzel a fasizmus ellen lépne fel, feltéve ha érmet nyer.

A zászlóégetés terve mellett Wolfe állítólag azzal is viccelődött, hogy felrobbantja Donald Trump volt elnök fejét.

Hírdetés

„Soha nem mondanám, hogy valakinek fel kellene robbantania az elnök fejét. Az illegális lenne” – írta Wolfe egy Facebook-kommentben, melyet már csak Ian Miles Cheong nevű újságíró által közzétett képernyőfotón nézhetünk meg. „De azt fogom mondani, hogy »dinamittal«.

Mert az csak egy mondatrész, és valójában nem jelent semmit. Nem feltétlenül kapcsolódik az előtte lévő mondathoz.”

Nemrég egy amerikai olimpiai kalapácsvető is hasonlót cselekedett, ugyanis a fekete bőrű aktivista, Gwen Berry „kiakadt”, amikor a nemzeti himnusz szólt az ország olimpiai kvalifikációs versenyének díjkiosztóján.

Mialatt a nemzeti himnusz szólt Gwen Berry elfordult az amerikai zászlótól, míg ő és két másik sportoló a dobogón állt az olimpiai kvalifikációs versenyének díjkiosztóján, és később azt mondta, hogy dühös volt, hogy az Amerikai Egyesült Államok himnusza szólt, amikor átvette a bronzérmét – tudhattuk meg a New York Post cikkéből.

Gwen Berry – aki a második amerikai olimpiai csapatba kvalifikálta magát a válogatóversenyek során – a zászló helyett a lelátó felé fordult, majd egy fekete pólót tartott fel, amelyen az állt: „Aktivista atléta” – utalva ezzel a Black Lives Matter (Fekete Életek Számítanak) mozgalomra.

„Úgy érzem, hogy ez egy csapda volt, és szándékosan csinálták” – mondta Berry a himnusz lejátszásáról, majd hozzátette: „őszintén szólva, dühös voltam.”

Ezért Berry az olimpiai kvalifikációs verseny szervezőit illetlennek nevezte, és szerinte ez vele szemben „igazi tiszteletlenség volt” – mondta.

Míg a győztes DeAnna Price és a második helyezett Brooke Andersen mozdulatlanul állt a dobogón, kezüket a szívükre téve az amerikai és az oregoni zászló felé fordulva, Berry a dobogó harmadik helyezett lépcsőfokán járkált. Aztán elfordult, és végül felemelte a pólóját.

Az afroamerikai sportoló ezzel a rendszerszintű rasszizmusra próbálta felhívni az emberek figyelmét, ahogy ő fogalmazott: „a célom és a küldetésem nagyobb, mint a sport” – mondta Berry. „Azért vagyok itt, hogy képviseljem azokat, akik a rendszerszintű rasszizmus miatt haltak meg. Ez a fontos rész. Ezért megyek. Ezért vagyok ma itt.”


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »