Eduard Heger és Ursula von der Leyen az éjjel elindultak vonattal Kijevbe

Eduard Heger és Ursula von der Leyen az éjjel elindultak vonattal Kijevbe

Csütörtökről péntekre virradóra a dél-lengyelországi Przemyśl városából vonattal Kijevbe indult, hogy ott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon. Az EU delegációjának tagjai között van Josep Borrel, az EU külügyi főképviselője (kvázi az EU apparátusának negyedik embere), több EP-képviselő, és Eduard Heger szlovák kormányfő is.

Przemyśl mindössze 13 kilométerre fekszik az ukrán határtól. Itt érkezik az ukrán menekültek zöme Lengyelországba – volt, hogy egyes napokon számuk elérte 100 ezer főt is.

Hírdetés

Heger csütörtökön azt állította, nem azért megy most Kijevbe, hogy helyreállítsa renoméját. Heger elég kínos helyzetbe sodorta magát, mikor március közepén nem ment el Kijevben Zelenszkij ukrán elnökkel találkozni, pedig Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnökei elmentek. A szlovák kormányfő azt állította, hogy a biztonsági erők tanácsára nem utazott Ukrajnába, döntése miatt azonban sokan gyávának bélyegezték. Március közepén Kijev felé látszóleg megállíthatatlanul közeledtek az oroszok – mára kivonultak Kijev környékéről és Ukrajna északi részéről.

Körkép.sk, Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »