Dudás Róbert: Ha az üzemanyag drága, akkor minden drága

Dudás Róbert: Ha az üzemanyag drága, akkor minden drága

Újra drágul, sőt a kormány drágítja az üzemanyagokat, ez által az életet – véli Dudás Róbert jobbikos képviselő, aki ezzel a témában tett fel kérdést hétfőn a parlamentben.

Az üzemanyagok drágulása mindenra hatással van az élelmiszerektől kezdve egészen az építőanyagokig.

A Jobbik-Konzervatívok számos esetben kérte, hogy a kormány csökkentse az üzemanyagok árát, mert ha ezt megteszik, akkor csökkentik az életnek a költségeit – emelte ki a politikus. Ehelyett a Fidesz-kormány január 1-től adót fog emelni, jövedéki adót emelnek, 40 forintot tesznek rá az üzemanyagok literenkénti árára – mutatott rá.

Mindezt úgy, hogy a környező országokhoz képest már eddig is kimagasló volt az üzemanyagok ára, kimagasló az élelmiszerinfláció, csak éppen a bérek maradnak el – hangsúlyozta Dudás Róbert.

Hozzátette: amikor megkérdezik, hogy miért növelik, akkor a kormány az Európai Unióra mutogat. Pedig ehhez egyedül a magyar kormány a felelős. Hiszen nem Brüsszel kérte, hogy 40 forinttal emeljék meg az üzemanyagok jövedéki adóját, hanem ez az elszabadult infláció és az elszabadult euróárolyam következménye – vonta le a következtetést az ellenzéki képviselő.. Illetve a kormány 422 forinttal kalkulálta ki az adóemelés mértékét, pedig nem is ennyi az árfolyam –

Szerinte a Fidesz azért vezet be egy újabb adót, mert az államkassza üres, és teszi ezt olyan mértékben, ami abszolút indokolatlan. Eddig is le vannak terhelve az emberek, de a kormány tovább terheli őket – tette hozzá

A Jobbik már 2012 óta kéri, hogy az üzemanyagok terheit csökkentsék. Javasolták, hogy az ÁFA csökkenthető legyen az üzemanyagok esetében.

Hírdetés

Dudás Róbert most is ezt kérte, illetve azt, hogy töröljék el a megemelt jövedéki adót, és erről kezdeményezzenek párbeszédet az Európai Bizottsággal.

A jobbikos képviselő kérdésére Fónagy János államtitkár válaszolt: a kormány célja, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt a családok védelme érdekében, de erre a célra az üzemanyagok ára is hatással van. Jelezte: az jövedéki adó ügyében kötelezettségszegési eljárást kockáztat Magyarország, hiszen már idén januártól meg kellett volna emelni az adószintet, de az Európai Bizottság elvárása ellenére ezt a kormány nem tette meg.

Az árak emelkedésének oka szerinte az, hogy az ukrán és horvát tranzitdíjak emelkedése miatt 48 milliárd forinttal többe kerül az üzemanyag beszerzése, a magángazdaság szereplői pedig ezt beépítik az árakba.

Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el mondván: a kormány ne mindig másra mutogasson.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »