Drasztikusan csökken a gyermekvállalási kedv a világban

Drasztikusan csökken a gyermekvállalási kedv a világban

Miközben a koronavírus-járvány világszerte egyre több emberéletet követel, a kutatók drasztikus visszaesésre figyelmeztetnek a születési ráták tekintetében. A gyermekvállalási kedvre komolyan rányomta a bélyegét a pandémia gazdasági és pszichológiai hatása.

Olaszországban például csaknem 22 százalékkal csökkent az újszülöttek aránya.

Szakértők szerint lesz visszapattanás, az azonban korántsem biztos, hogy ellensúlyozza a gyermekvállalási kedv csökkenését – írja a Hirado.

A legfrissebb olaszországi adatok szerint pontosan 9 hónappal a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követően megdöbbentő arányban, 21,6 százalékkal csökkent az újszülöttek száma 15 olasz városban – számolt be róla a Reuters az ISTAT statisztikai ügynökség adataira hivatkozva.

A hírügynökség mindemellett ara is rámutatott, hogy ez csupán a kezdet lehet, mivel a lezárások hatása még csak most kezdődik. A házasságkötések aránya több mint 50 százalékkal csökkent 2020 első tíz hónapjában, ami Gian Carlo Blangiardo, az ISTAT vezetője szerint arra utal, hogy

a közeljövőben tovább csökken majd az újszülöttek száma.

A Forbes szerdai beszámolója szerint nem csak Olaszországban kell a születési ráta drasztikus csökkenésétől tartani. Csupán néhány hónappal azután, hogy az Egyesült Államokban bevezették az első korlátozásokat, a Brookings Intézet 2020 júniusában úgy becsülte, hogy 300–500 ezerrel kevesebb amerikai újszülöttet segítenek majd a világra, mint 2019-ben.

A születési ráta csökkenése éppen az ellenkezője annak, amit sokan 2020-tól vártak, hiszen a bezártság és a párok megnövekedett együtt töltött ideje arra engedett következtetni, hogy felgyorsulhatnak a családtervezési folyamatok.

Hírdetés

Azonban az állásvesztés egyre magasabb esélye, az egészségügyi szorongás és a kormányok ösztönzése, hogy az emberek, amennyire lehetséges, kerüljék a kórházakat, úgy tűnik, hogy inkább óvatosságra késztették a gyermekvállalásban gondolkodókat.

„A gazdaság hanyatlásával kapcsolatos aggodalmak egyenes arányban hatnak a születési rátára” – mondta Martin Bujard, a német szövetségi népesedéskutató intézet igazgatóhelyettese. „Tehát

azokban az országokban, ahol a jóléti állam minimalizálja a gazdasági visszaesést, kevésbé lehet negatív hatás” – fogalmazott.

A Guttmacher Intézet felmérése szerint az amerikai nők 34 százaléka már kevesebb gyermekkel tervez, vagy késlelteti gyermekvállalási terveit a világjárvány miatt. Francesca Luppi, Bruno Arpino és Alessandro Rosina kutatók szerint hasonló mintákat figyeltek meg Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

„A gazdasági visszaesés, a tartós egészségügyi problémák, az orvosi ellátás biztonságával és elérhetőségével kapcsolatos bizonytalanság, valamint az iskolák bezárása együttvéve befolyásolják negatívan a párok gyermekvállalását” – mondta Emily Smith-Greenway, a Dél-Kaliforniai Egyetem szociológiai egyetemi docense a HuffPostnak adott nyilatkozatában.

„Visszapattanásra számítunk, de abban nem vagyunk biztosak, hogy ez egy olyan mértékű fellendülés lesz,

amely ellensúlyozza majd ezt a csökkenést” – emelte ki.

Magyarországon 2020-ban az előző évinél háromezerrel több gyermek született (összesen 92 233), azonban a decemberi hónap adata itthon is 8 százalékos csökkenést mutat.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ennek ellenére bízik abban, hogy a járvány után azok a fiatalok is bátran döntenek majd a családalapítás mellett, akik ebben az időszakban nem vállalkoztak erre.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »