Díszpolgári címet kap saját megyéjétől Rudolf Schuster

Díszpolgári címet kap saját megyéjétől Rudolf Schuster

Kassa megye képviselői kedden jóváhagyták Rudolf Schuster egykori köztársasági elnök díszpolgárrá választását. Ez az első ilyen kitüntetés a megye történetében.

Rastislav Trnka megyeelnök indítványozta a képviselő-testületnek a volt államfő kitüntetését Schuster 90. születésnapja alkalmából azért a munkáért, amit egész életén át kifejtett a megye fejlesztéséért.

Schuster három cikluson át volt Kassa polgármestere, 1999-ben a Szlovák Köztársaság első, közvetlenül a lakosság által megválasztott államfője lett. „A megye képviselő-testülete olyan személynek adományozhat díszpolgári címet, aki

Hírdetés

jelentős mértékben hozzájárult a megye fejlődéséhez, kiemelkedő teljesítményével gazdagította, valamint hozzájárult a nemzetek és régiók közötti fejlődéshez és barátsághoz.

Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy Rudolf Schuster ilyen személyiség” – mondta Trnka a képviselőknek.

Az indoklás szerint Schuster hivatali ideje alatt újították fel és korszerűsítették Kassa Fő utcáját, a Dominikánus tér és a városi parkot, bevezették az ivóvizet ezekre a területekre. „Érdemei közé sorolhatjuk a kassai állatkert, a kisvasút, a Kassa melletti Hradová kilátótorony, a kassai repülőmúzeum, a mecenzéfi (Mrdzev) hámor és a Schuster család filmművészeti múzeumának létrehozását. Rudolf Schuster nemzetközi viszonylatban is elismert politikus és államférfi, jelentősen hozzájárult Szlovákia NATO- és EU-csatlakozásához” – áll az indoklásban.

A díjátadó gálaest kedden 18 órakor lesz a kassai Nemzeti Színházban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »