Csökkent a földgáz ára csütörtökön Európában

Több tényező hatására, a Gazprom európai gáztározói feltöltésének a hírére, valamint a növekvő norvég szállításoknak köszönhetően csökkent a földgáz ára csütörtökön az európai piacokon.

A hollandiai gázpiacon több mint 10 százalékkal megawattóránként 77,7 euróra csökkent a földgáz ára, szeptember vége óta a legalacsonyabbra.

Az ár csökkenését részben arra vezetik vissza, hogy Putyin elnök európai tározóinak a feltöltésére utasította a Gazprom vállalatot november 8-tól, miután befejezte a belföldi tározók feltöltését.

A norvég Equinor ASA gázforgalmazó ugyanakkor bejelentette, hogy a piaci hiány enyhítésére növeli európai szállításait.

Hírdetés

Az európai földgáz ára október 5-én érte el történelmi csúcsát 162 eurón megawattóránként.

A brit árutőzsdén 1,3 százalékkal 0,217 fontra csökkent a földgáz ára "therm" egységenként. Az ár 0,408 fonton érte el csúcsát október elején.

Az amerikai földgázpiacon közel öt százalékkal csökkent a földgáz ára 5,9 dollár alá millió brit "therm" egységenként, ellentételezve ezzel az előző napi három százalékos emelkedést.

Az amerikai gázárak csökkenését a tározókban raktározott mennyiség várakozáson felüli múlt heti növekedésének tulajdonítják. Ugyanakkor az amerikai LNG exportja is növekedett, ami a szintén az európai hiány csökkenésére utalhat. Októberben 10,5 bcfd (milliárd köbláb per nap) volt az amerikai LNG export a szeptemberi 10,4 bcfd után.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »