Csökkenek az adatok, de a szakértők óvatosságra intenek

Csökkenek az adatok, de a szakértők óvatosságra intenek

Továbbra is csökken a fertőzöttek száma, de még átlagban így is napi 35 ember hal meg a koronavírus miatt – figyelmeztetett Martin Pavelka, az egészségügyi minisztérium szakértője. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) tárcavezető szerint ennek ellenére a jövő héten már tárgyalhatnak a beltéri maszkviselés eltörléséről.

Az utóbbi hét nap alatt a fertőzöttek átlaga 8721-re esett vissza, tehát továbbra is tart a csökkenő tendencia. Martin Pavelka azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad alábecsülni a járványhelyzetet, hiszen a vírus még mindig látványosan terjed. Erre utal például, hogy a PCR-tesztek pozitivitási aránya 50 százalék körül mozog, sőt vannak olyan járások, ahol megközelíti a 66 százalékot. Ezek közé tartozik a Csacai, az Aranyosmaróti vagy a Nyitrai járás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az említett régiókban háromból kettő személynek pozitív lesz a teszteredménye.

Pavelka továbbá kiemelte, az alacsonyabb fertőzöttszámban az is szerepet játszik, hogy lényegesen kevesebb PCR-tesztet végeznek, mint a negyedik hullám csúcsán.

Hírdetés

A vírus terjedéséről árulkodik még a kórházban kezelt betegek száma is. Csakúgy, mint a fertőzöttszámnál, úgy ennél a mutatónál is csökkenés figyelhető meg (2419-ről 2206-ra), azonban még így is komoly terhelést jelent a kórházaknak a Covid-osztályok működtetése. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) statisztikáiból kiderül, hogy a betegek körülbelül egyharmada nem is a koronavírus miatt kerül be. A páciensek mintegy 35 százalékánál a fertőzés csak a másodlagos diagnózis. Ezek a betegek vagy tünetmentesek, vagy csak nagyon enyhe tüneteik vannak, és csak akkor derül ki, hogy fertőzöttek, amikor a kórházban letesztelik őket.

A kezelésre szoruló betegek közül 75-en vannak lélegeztetőgépen, a többségük a 60 év feletti, és nincs is beoltva. Pavelka szerint éppen ezért még most sem késő felvenni a koronavírus elleni vakcinát. A szakértő hangsúlyozta, a kiegészítő dózis beadásával hússzor kisebb az esélye a súlyos lefolyásnak. Ennek ellenére a vakcinát kérvényezők száma szinte egyáltalán nem is növekszik.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter megjegyezte, a következő hetekben tárgyalhatnak a maszkviselés eltörléséről. Mint mondta, feltehetően lépésről lépésre zajlik majd az intézkedés megszüntetése, először a kültéri, később pedig a beltéri maszkviselést törlik el.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »