Csokis gabonapelyhek nemzetközi tesztje – indul a FoodPRO projekt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 5 közép- és kelet-európai országgal – Ausztriával, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával – nemzetközi gigatesztben teszteli, létezik-e a kettős minőség egy kedvelt reggeli élelmiszertermék, a csokis gabonapelyhek piacán.

Fogyasztóként naponta – akár akarjuk, akár nem – reklámok tömkelegével találkozunk. Sok terméknek a létezéséről a reklámokból szerzünk tudomást, aztán ha később találkozunk velük a boltok polcain, bekapcsol bennünk a hirdetés.

A hirdetések üzenetei többnyire a termékek olyan pozitív tulajdonságaira hívják fel a figyelmet, amelyek a legjobb fényben tűntetik fel a terméket. A fogyasztói szervezetek által végzett független összehasonlító tesztek ezzel szemben tükröt tartanak ezeknek a reklámüzeneteknek. Az általuk, így a Tudatos Vásárlók által végzett független, elfogulatlan összehasonlító tesztek hatékony eszközei a piac átláthatóvá tételének, a jobb, ésszerűbb és megalapozottabb fogyasztói döntések segítésének. Egy független teszt segítségével könnyebben megtalálják a mekik megfelelő terméket, ami nem feltétlenül a legdrágább.

A 2020 végén indult FoodPro projekt a bevált gyakorlatok cseréjére és a fogyasztói szervezetek hosszútávú kapacitásfejlesztésére összpontosít a közép- és kelet-európai régió 6 országában: Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában.

A FoodPRO projektben megszervezett és végrehajtott nemzetközi tesztelés kettős célt szolgál, és egyaránt hoz hasznot a benne résztvevő fogyasztói szervezeteknek és a résztvevő országok fogyasztóinak. A csokis gabonapelyhek tesztelésén keresztül a szervezetek részt vesznek a nemzetközi tesztelési folyamat minden lépésében, a fogyasztók pedig a folyamat végeredményeként összehasonlíthatják a tesztelt termékeket.

A projekt a piackutatók szakértelmére és kulcsszerepére, valamint az élelmiszerek független összehasonlító tesztelésére épül, amelynek célja, hogy a kisebb fogyasztói szervezetek saját maguk is el tudják végezni ezeket a tevékenységeket, és a régióban működő közepes méretű fogyasztói szervezetek segítségével, iránymutatásával és együttműködésével elsajátíthatják a hatékony kommunikációt.

A FoodPro project a résztvevő fogyasztói szervezetek mellett elsősorban a fogyasztók számára hoz hasznot: a partner-szervezetek gabonapelyhek összehasonlító vizsgálatát végzik el. A gabonapelyhek tesztelésén keresztül a szervezetek részt vesznek a nemzetközi tesztelési folyamat minden lépésében, a fogyasztók epdig a folyamat végeredményeként összehasonlíthatják majd a tesztelt termékeket.

Hírdetés

A teszteredményeken kívül a partnerszervezetek arra is keresik a választ, hogy elérhetők-e kettős minőségű, látszólag azonos termékek a különböző uniós piacokon. A projekt végső eredményei 2021 májusában lesznek elérhetők.

2022-től büntetik a kettős minőséget – mosószer és folttisztító is fennakadt a próbán

Mit jelent kettős minőség?

 A kettős minőségről évek óta keringenek pletykák, időről időre előkerül a vád egy-egy termék körül: „a nyugat-európai verzió jobb: a fűszer épebb, a mosópor hatékonyabb, a csokikrém finomabb, mint a Magyarországon kapható”. Kettős minőségről akkor beszélünk, ha ugyanazon a márkanéven, ugyanazzal a kinézettel kapható egy termék különböző országokban úgy, hogy közben összetevőiben vagy az összetevők arányában különbözik.

Az egyes márkákhoz tartozó termékek esetleges kettős minőségére teljes bizonyosságot csak a laboratóriumi tesztekkel kaphatunk. A csokis gabonapelyheknél éppen ezért laborban vizsgáljuk majd a cukor- és rosttartalmat, vas, folsav, esetleges kártevők jelenlétét. A csomagolásuk hasonlóságát is összevetjük. Emellett, ha már tesztelünk, megnézzük a fentarthatósági szempontokat: van-e a termékben pálmaolaj, fairtrade összetevő, és hogy mennyire fenntartható a csomagolása.

Ez a projekt az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programja finanszírozásából valósul meg. A cikk tartalma a szerző nézeteit képviseli, ezért a benne foglalt információk felhasználásáért kizárólag a szerző felel, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget.

The post Csokis gabonapelyhek nemzetközi tesztje – indul a FoodPRO projekt appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »