Megsokasodtak a medvés riasztások

Megsokasodtak a medvés riasztások

Az elmúlt két hétben megsokasodtak a medveriadók és medvés panaszok Székelyföldön: a falvakban és a városok szélén portyázó állatok közül kettőt kilőttek, egyet elaltattak és többet próbálnak áthelyezni.

Hétfőre virradóra kilőttek egy Lövétére rendszeresen bejáró, a lakókat és a háziállatokat fenyegető medvét, egy súlyosan sérült nagyvadat pedig kénytelenek voltak örökre elaltatni, miután az állatorvos megállapította, hogy gyógyíthatatlan sérülésekben szenved – tudósít a Maszol. Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója a portálnak elmondta: ebben az évben eddig összesen négy medvét lőttek ki, miután az illetékes intervenciós bizottság meghozta az erre vonatkozó döntést. Hozzátette: jelenleg a medvék a szokásosnál valamivel aktívabbak, mert most van a párzási időszak, de az is előfordul, hogy élelem után kutatva bejárnak a településre. Ez utóbbi történt Lövétén, egy négyéves körüli medve az elmúlt napokban többször is bejárt a faluba, tyúkokat pusztított el, riogatta az embereket. Három alkalommal sikerült elkergetni, de mindig visszatért, vasárnap késő este újra egy tyúkólba próbált betörni, és mivel ezúttal nem sikerült elűzni, hajnali fél kettőkor kilőtték. Pár órával később Felsősófalváról jelentettek sérült medvét (szintén a 112-es segélyhívó számon); egyéves bocs volt, nagyon rossz állapotban, csúnyán elfertőződött sebbel a lábán. Az állatorvos megállapította, hogy menthetetlen, az intervenciós bizottság pedig ezúttal az elaltatás mellett döntött, így vetve véget a szenvedéseinek. A vadásztársaság igazgatója valószínűnek tartja, hogy a párzási időszakban egy másik medve támadott rá és sebesítette meg, ilyenkor előfordul, hogy a hím medvék elpusztítják a bocsokat, hogy az anyjukkal párosodhassanak. Ebben az évben a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület kezelésében levő területen eddig négy medve kilövésére adtak ki parancsot a helyi intervenciós bizottságok.

Az udvarhelyszéki Szent­ábrahámon hétfőn éjjel egy kétbocsos medvét kellett kilőni, amely több mint két éve bejár a településre, már fényes nappal is riogatta az embereket. Kedden délelőtt (11 óra után) Székelyke­resztúron négy medvét láttak, néhány órával azután, hogy a marosvásárhelyi Somostetőn a futópályán fedezték fel medve lábnyomait az arra járók, ami az állatkert alkalmazottai szerint már egyáltalán nem ritkaság. A Cocoșul vadászegyesület elnöke, Ioan Șandru a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy a medve édesszájú, így az édességes pultok mellett elhelyezett kukákban keresgél; a térfigyelő kamerákon látszik, hogy nem egyetlen példányról van szó. A hatóságok elindították a nagyvadak áthelyezésére vonatkozó – egyáltalán nem veszélytelen – procedúrát, és arra kérik a lakosságot, hogy az esti órákban kerüljék a Somostetőt és ne dobjanak ételmaradékokat a kukába. Tavaly négy medvét helyeztek át a Somostető, Koronka és Jedd környékről.

Hírdetés

A medvék másutt is gondot okoznak, a Székelyhon beszámolói szerint Csíkszereda határában is sűrűn felbukkannak, Nyikómalomfalvára pedig szinte naponta bejárnak a háziállatokat prédálni, de egy április végi estén egy házba is megpróbált bemenni egy példány, ahol épp egyedül tartózkodott egy nő; szerencsére már zárva volt az ajtó.

A törvény értelmében első körben a medvék elüldözését kell megkísérelni, és ha ez nem sikerül, akkor azok befogása következhet (hitelesített ketreccel és megfelelő csalival), kilőni csak az agresszívvé váló egyedeket szabad.

Múlt héten egyébként Adrian Năstase tyúkjait is megdézsmálták a medvék a Prahova megyei Cornu településen, ahova szintén sűrűn látogatnak el esténként az állatok. A volt kormányfő közösségi oldalán úgy vélekedett, hogy a medvehelyzet már tarthatatlanná vált Romániában.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »