Csillagászati összegű gázszámla érkezett egy hannoveri pékségnek

Több mint 130 millió forintos gázszámlát kapott kézhez egy hannoveri pékség. Az 1955 óta működő hannoveri családi vállalkozás vezetője arról számolt be, hogy korábban 2023 végéig olyan szerződést kötött a szolgáltatóval, amely 2023 végéig szavatolta az árgaranciát, de ez hirtelen megszűnt számukra. Egy német pékség 330 ezer eurós – mintegy 132 millió forint – gázszámlát kapott kézhez, miután az E.On energiavállalat, amelytől a gázt vásárolták, nemrég felmondta a szerződést, amely rögzített áron biztosította az energiát – számolt be róla Junge Freiheit.

„Megőrültek?” – kérdezte felháborodottan Eckehard Vatter, a pékség tulajdonos, aki szerint 14 napja van arra, hogy kifizesse a számlát. „Egy évvel ezelőtt havi 5856 eurót – mintegy 2,35 millió forint – fizettünk gázköltségként a nagy kemencékért és a fűtésért” – tette hozzá. Az 1955 óta működő hannoveri családi vállalkozás vezetője arról számolt be, hogy korábban 2023 végéig olyan szerződést kötött a szolgáltatóval, amely 2023 végéig szavatolta az árgaranciát, de ez hirtelen megszűnt számukra. A szolgáltató nem indokolta meg az 1200 százalékos áremelést.

Hírdetés

Ráadásul mivel a pékség a kereskedelmi törvények szerint kézműves vállalkozásnak minősül, az államtól nem kaphat támogatást. A szankciós politika romboló hatása egyre nehezebben megkerülhető, a rekorddrága energia a német gazdaság szereplőit is két vállra fektetik. Nemrég a német kormány 65 milliárd eurós segélycsomagot volt kénytelen bejelenteni, hogy a polgárokat és a vállalatokat tehermentesítse az egekbe szökő energiaköltségektől.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »