Csíkszentgyörgyön októberben megnyitják Gál Sándor tábornok emlékházát

Csíkszentgyörgyön októberben megnyitják Gál Sándor tábornok emlékházát

Több éve tartó felújítás után legkésőbb októberben megnyitják Csíkszentgyörgyön az érdeklődők előtt Gál Sándor ’48-as honvédtábornok emlékházzá átépített szülői házát. Falumúzeumként fog működni, népviseletekkel, hagyományos berendezéssel ellátva, ahol számos programot tervez az önkormányzat.

Legkésőbb októberben megnyitják Gál Sándor honvédtábornok emlékházát

Az átalakított emlékházban rendszeres programokat is szerveznek majd • Kép: Veres Nándor

Az épület berendezése az utolsó lépés ahhoz, hogy elkészüljön az európai uniós támogatással végzett felújítás. Réti Zsófia csíkszentgyörgyi polgármester szerint az elfogadott tervek szerint történik a ház berendezése, amely kézműves csempét kap és hagyományos jellegű bútorzatot. A hat helyiségben népviseleteket is meg lehet tekinteni, illetve más hagyományos berendezési tárgyakat, mivel falumúzeumként szeretnék működtetni és programokat szervezni, hogy az ősök értékeit át tudják adni a fiataloknak – vázolta a községvezető.

Hírdetés

Kérdésünkre azt is elmondta, legkésőbb októberben tervezik a nyitást. Mivel nincs külön személyzet erre, állandó nyitvatartásra nem gondoltunk egyelőre, viszont előzetes bejelentkezés alapján látogatható lesz, és mivel programokat szervezünk, a vakációk idején állandó nyitvatartást szeretnénk – ismertette a terveket.

Átépített, elköltöztetett épület Viszontagságos története van az egykori honvédtábornok 1800-as évek elején épült szülőházának, amely az 1990-es évek elején még eredeti helyén állt. A műemléképületet először az Alcsíki Kistérségi Társulás igyekezett megmenteni az enyészettől: 2002-ben megvásárolták, és átköltöztették a polgármesteri hivatal melletti telekre.

A költséges restaurálás csak részben készült el a következő években, új alapot kapott, új boronafalak és tetőszerkezet készült – a régi, bontott épület anyagának csak egy részét lehetett hasznosítani. Mivel pénzhiány miatt nem tudták folytatni a helyreállítást, az önkormányzatnak adták át a házat, amely az Európai Unió részéről 2017-ben 1,1 millió euró értékű pályázati támogatásban részesült. Ezután kezdődhetett el a helyreállítás újratervezése, ez újabb bontással, és a pince helyreállításával járt, az építkezés tavaly fejeződött be. A berendezés megvásárlásához újabb közbeszerzési eljárásokra volt szükség – ezeket idén folytatták le.

Kovács Attila


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »